Małe twierdzenie Fermata

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
klaudynek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 sie 2018, o 16:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Małe twierdzenie Fermata

Post autor: klaudynek7 »

Witam, pomoże ktoś w rozwiązaniu zadania ?

\(\displaystyle{ 2^{1000}\pmod{13}}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2019, o 00:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Małe twierdzenie Fermata

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ 2 ^{1000} \mod \ 13 = (2^{13-1})^{83} \cdot 2^4 \mod \ 13 =1 \cdot 16 \mod \ 13 =3}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2019, o 00:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ