Liczba liczb z przedziału o danej własności.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Liczba liczb z przedziału o danej własności.
Cześć.
Dany jest przedział: \(\displaystyle{ \left\{ a,a+1,...,b\right\}}\) .
Czy jest jakiś wzór zliczający te liczby z tego przedziału co są bezkwadratowe i które mają dokładnie \(\displaystyle{ k}\) dzielników pierwszych?
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Dany jest przedział: \(\displaystyle{ \left\{ a,a+1,...,b\right\}}\) .
Czy jest jakiś wzór zliczający te liczby z tego przedziału co są bezkwadratowe i które mają dokładnie \(\displaystyle{ k}\) dzielników pierwszych?
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
- Legisl
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 6 cze 2019, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Liczba liczb z przedziału o danej własności.
Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie tym ciągiem \(\displaystyle{ A=\left\{ a,a+1,...,b\right\}}\) , wtedy liczba liczb bezkwadratowych to dokładnie \(\displaystyle{ s=\left| A\right| -(\lfloor\sqrt{b}\rfloor+\lfloor\sqrt{a}\rfloor)}\)
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ \mathfrak{B_{k}}}\) zbiór wszystkich tych liczb o podanej przez Ciebie własności, wtedy \(\displaystyle{ \mathfrak{B_{1}}=\frac {b} {ln(b)}-\frac{a}{ln(a)}}\) , wynika to stąd, że tylko liczby pierwsze mają dokładnie 1 dzielnik pierwszy, a to właśnie wzór na przybliżoną ilość ich w przedziale \(\displaystyle{ [a,b]}\) , przybliżenie staje się coraz dokładniejsze wraz ze wzrostem argumentu. Dla \(\displaystyle{ \mathfrak{B_{2}}}\) będzie to zbiór wszystkich liczb złożonych z dwóch róznych liczb pierwszych, zatem \(\displaystyle{ \mathfrak{B_{2}}=\sum_{\substack{n=1 \\ p\in \PP}} \bigg\lfloor\frac{b-a} {p_{n}}\bigg\rfloor}\) i teraz łatwo to rozwinąc rekurencyjnie na dowolne \(\displaystyle{ k}\) pięknym wzorem, bo moim zdaniem każdy wzór, który posiada jakiś szereg ma już kilka plusów do wyglądu.
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ \mathfrak{B_{k}}}\) zbiór wszystkich tych liczb o podanej przez Ciebie własności, wtedy \(\displaystyle{ \mathfrak{B_{1}}=\frac {b} {ln(b)}-\frac{a}{ln(a)}}\) , wynika to stąd, że tylko liczby pierwsze mają dokładnie 1 dzielnik pierwszy, a to właśnie wzór na przybliżoną ilość ich w przedziale \(\displaystyle{ [a,b]}\) , przybliżenie staje się coraz dokładniejsze wraz ze wzrostem argumentu. Dla \(\displaystyle{ \mathfrak{B_{2}}}\) będzie to zbiór wszystkich liczb złożonych z dwóch róznych liczb pierwszych, zatem \(\displaystyle{ \mathfrak{B_{2}}=\sum_{\substack{n=1 \\ p\in \PP}} \bigg\lfloor\frac{b-a} {p_{n}}\bigg\rfloor}\) i teraz łatwo to rozwinąc rekurencyjnie na dowolne \(\displaystyle{ k}\) pięknym wzorem, bo moim zdaniem każdy wzór, który posiada jakiś szereg ma już kilka plusów do wyglądu.
\(\displaystyle{ \mathfrak{B_{k}}=\sum_{\substack{ 1 \le m \le ...\le s\le n \le k \\ p\in \PP}} \bigg\lfloor\frac{b-a} {p_{n}p_{s}p_{m}...}\bigg\rfloor}\)
Życzę wszystkim miłego dnia i chwała matematyce!- Legisl
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 6 cze 2019, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Liczba liczb z przedziału o danej własności.
Znalazłem prostszy wzór opisujący dane zagadnienie. Najpierw powiedzmy, czym są liczby prawie pierwsze. Liczby te są iloczynem \(\displaystyle{ k}\) liczb pierwszych. Oznaczmy \(\displaystyle{ k}\)-prawie liczbę pierwszą przez \(\displaystyle{ p(k)}\) , wtedy z twierdzenia Hardy'iego-Ramanujan'a, ilość liczb co najwyżej \(\displaystyle{ p(k)}\) zawierających się w przedziale \(\displaystyle{ [1,n]}\) jest podana następującym wzorem: \(\displaystyle{ \pi_{k}(n)\sim \left( \frac{n} {\log(n)}\right) \frac{\big(\log \log(n)\big)^{k-1}} {(k-1)!}}\) , gdzie znak \(\displaystyle{ \sim}\) oznacza, że przybliżenie staje się coraz lepsze wraz ze wzrostem argumentu. Zatem, by dostać wzór na ilość liczb \(\displaystyle{ p(k)}\) w przedziale \(\displaystyle{ [a,b]}\) , co jest równoważne Twojemu problemowi, musimy przekształcić wzór następująco: \(\displaystyle{ \pi_{k}(n)-\pi_{k-1}(n)}\) odejmujemy ilość liczb co najwyżej \(\displaystyle{ p(k-1)}\) , by dostać ilość tylko liczb \(\displaystyle{ p(k)}\) :\(\displaystyle{ \pi_{k}(n)-\pi_{k-1}(n)\sim \left( \frac{n} {\log(n)}\right) \frac{\big(\log \log(n)\big)^{k-1}} {(k-1)!}-\left( \frac{n} {\log(n)}\right) \frac{\big(\log \log(n)\big)^{k-2}} {(k-2)!}}\) musimy jeszcze odjąć wszystkie liczby kwadratowe, by uzyskać \(\displaystyle{ \mathfrak{B_{k}}}\) : \(\displaystyle{ \mathfrak{B_{k}}\sim \left( \frac{n} {\log(n)}\right) \frac{\big(\log \log(n)\big)^{k-1}} {(k-1)!}-\left( \frac{n} {\log(n)}\right) \frac{\big(\log \log(n)\big)^{k-2}} {(k-2)!}-s}\) , gdzie \(\displaystyle{ s=\left| A\right| -\lfloor\sqrt{b}\rfloor-\lfloor\sqrt{a}\rfloor}\) Mam nadzieję, że pomogłem, pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Liczba liczb z przedziału o danej własności.
W zbiorze \(\displaystyle{ \{5,6,7,8,9,10\}}\) są cztery liczby bezkwadratowe, a wzorek daje \(\displaystyle{ 1}\).Legisl pisze:Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie tym ciągiem \(\displaystyle{ A=\left\{ a,a+1,...,b\right\}}\) , wtedy liczba liczb bezkwadratowych to dokładnie \(\displaystyle{ s=\left| A\right| -(\lfloor\sqrt{b}\rfloor+\lfloor\sqrt{a}\rfloor)}\)
- Legisl
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 6 cze 2019, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Liczba liczb z przedziału o danej własności.
Faktycznie. Dziękuję za czujność a4karo , zaraz postaram się go naprawić.-- 19 lip 2019, o 14:11 --Ok, jest gotowe. Zatem wzór powinien wyglądać następująco: \(\displaystyle{ s=(b-\lfloor\sqrt{b}\rfloor)-(a-\lfloor\sqrt{a}\rfloor)}\) i można sprawidzić: \(\displaystyle{ A=\lbrace5,6,7,8,9,10\rbrace \Rightarrow s=(10-3)-(5-2)=4}\)
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Liczba liczb z przedziału o danej własności.
Ten wzorek zdaje się liczyć liczby, które nie są kwadratami, a nie bezkwadratowe. Dla \(\displaystyle{ a = 1}\), \(\displaystyle{ b = 100}\) daje błędną odpowiedź \(\displaystyle{ 90}\). Poprawna to \(\displaystyle{ 61}\).
- Legisl
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 6 cze 2019, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Liczba liczb z przedziału o danej własności.
A, faktycznie. Tutaj mój błąd, myślałem, że liczby bezkwadratowe to, to samo co liczby nie będące kwadratami żadnej liczby całkowitej. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na ten istotny szczegół.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Liczba liczb z przedziału o danej własności.
Rozważmy funkcję \(\displaystyle{ W_1:\NN \rightarrow \ZZ \cup \left( \RR \setminus \QQ\right)}\) "warunku liczba nie jest kwadratem". Niech funkcja będzie postaci:
Podobnie można by się było zastanowić nad warunkiem z \(\displaystyle{ k}\) dzielnikami pierwszymi. Gdyby udało się znaleźć funkcję \(\displaystyle{ W_2(n)}\) o własnościach (dla ustalonego \(\displaystyle{ k\in\NN}\)):
\(\displaystyle{ \bullet}\) Gdy \(\displaystyle{ n=p_{i_1}^{\ \alpha _1}p_{i_2}^{\ \alpha _2} \cdot ... \cdot p_{i_{\red{k}}}^{\ \alpha _k}}\) to \(\displaystyle{ W_2(n)\in\ZZ}\)
\(\displaystyle{ \bullet}\) Gdy \(\displaystyle{ n=p_{i_1}^{\ \alpha _1}p_{i_2}^{\ \alpha _2} \cdot ... \cdot p_{i_{\red{m}}}^{\ \alpha _m}}\) oraz \(\displaystyle{ m \neq k}\) to \(\displaystyle{ W_2(n)\in\QQ \setminus \left\{ \frac{1}{W_{1}(n)},\frac{2}{W_{1}(n)},... \right\}}\).
Wtedy "wzór zliczający te liczby z tego przedziału co są bezkwadratowe i które mają dokładnie k dzielników pierwszych" wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ \sqrt{n}W_2(n)\not\in\ZZ \ \Rightarrow \ \left\lfloor\cos^2\left( \sqrt{n}W_2(n) \pi \right)\right\rfloor=0}\)
Wydaje mi się, że określenie jawne \(\displaystyle{ W_2(n)_k}\) może być trudne ale być może coś w stylu (uogólnionego na dowolne \(\displaystyle{ n\in\NN}\)) się przyda.
\(\displaystyle{ W_1(n)= \sqrt{n}}\)
Wtedy liczby które są kwadratami ze zbioru \(\displaystyle{ A=\left\{ a,a+1,...,b\right\}}\) można zliczyć wzorem: \(\displaystyle{ \sum_{n=a}^{b}\left\lfloor\cos^2\left( W_1(n) \pi \right) \right\rfloor=\sum_{n=a}^{b}\left\lfloor\cos^2\left( \sqrt{n} \pi \right) \right\rfloor}\)
Wzór ten dla każdego elementu \(\displaystyle{ a_i\in A}\) rozstrzyga czy \(\displaystyle{ a_i}\) jest kwadratem liczby całkowitej czy nie. Gdy jest to kwadrat to po spierwiastkowaniu daje całkowity wynik a dalej przypisujemy mu \(\displaystyle{ 1}\) i na końcu je zliczamy sumą.Podobnie można by się było zastanowić nad warunkiem z \(\displaystyle{ k}\) dzielnikami pierwszymi. Gdyby udało się znaleźć funkcję \(\displaystyle{ W_2(n)}\) o własnościach (dla ustalonego \(\displaystyle{ k\in\NN}\)):
\(\displaystyle{ \bullet}\) Gdy \(\displaystyle{ n=p_{i_1}^{\ \alpha _1}p_{i_2}^{\ \alpha _2} \cdot ... \cdot p_{i_{\red{k}}}^{\ \alpha _k}}\) to \(\displaystyle{ W_2(n)\in\ZZ}\)
\(\displaystyle{ \bullet}\) Gdy \(\displaystyle{ n=p_{i_1}^{\ \alpha _1}p_{i_2}^{\ \alpha _2} \cdot ... \cdot p_{i_{\red{m}}}^{\ \alpha _m}}\) oraz \(\displaystyle{ m \neq k}\) to \(\displaystyle{ W_2(n)\in\QQ \setminus \left\{ \frac{1}{W_{1}(n)},\frac{2}{W_{1}(n)},... \right\}}\).
Wtedy "wzór zliczający te liczby z tego przedziału co są bezkwadratowe i które mają dokładnie k dzielników pierwszych" wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ \sum_{n=a}^{b}\left\lfloor\cos^2\left( W_1(n)W_2(n) \pi \right) \right\rfloor=\sum_{n=a}^{b}\left\lfloor\cos^2\left( \sqrt{n}W_2(n) \pi \right)\right\rfloor}\)
Oczywiście problemem jest jawna postać \(\displaystyle{ W_2(n)_k}\). Ale zasada działania jest taka, że funkcja "warunku koniunkcji" czyli \(\displaystyle{ \sqrt{n}W_2(n)}\) przyjmuje wartość całkowitą tylko gdy \(\displaystyle{ n}\) jest kwadratem postaci \(\displaystyle{ n=p_{i_1}^{\ \alpha _1}p_{i_2}^{\ \alpha _2} \cdot ... \cdot p_{i_{\red{k}}}^{\ \alpha _k}}\). W przeciwnym razie gdy nie będzie spełniony warunek pierwszy lub drugi to \(\displaystyle{ \sqrt{n}W_2(n)\not\in\ZZ \ \Rightarrow \ \left\lfloor\cos^2\left( \sqrt{n}W_2(n) \pi \right)\right\rfloor=0}\)
Wydaje mi się, że określenie jawne \(\displaystyle{ W_2(n)_k}\) może być trudne ale być może coś w stylu
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Legendre%27s_formula