Liczba e
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 5 gru 2018, o 08:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Liczba e
Jak to się dzieje, ze suma liczb wymiernych daje niewymierną?
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{1}{n!} = e}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{1}{n!} = e}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Liczba e
Normalnie i po ludzku, tych liczb nie jest skończenie wiele. Suma skończenie wielu liczb wymiernych jest wymierna.
Masz jakieś pojęcie o teorii granic (suma zbieżnego szeregu to granica ciągu sum częściowych), czy coś? Chyba nie bardzo, inaczej byłoby to jasne.
Masz jakieś pojęcie o teorii granic (suma zbieżnego szeregu to granica ciągu sum częściowych), czy coś? Chyba nie bardzo, inaczej byłoby to jasne.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Liczba e
To jest dokładnie to samo co granica ciągu liczb wymiernych dająca liczbę niewymierną. To nic niezwykłego takich przykładów jest dużo:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{\left\lfloor n \pi \right\rfloor}{n}= \pi}\)
Tu ciągiem liczb wymiernych jest \(\displaystyle{ e_n=\sum_{k=0}^{ n } \frac{1}{k!}}\) dla którego \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }e_n=e}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{\left\lfloor n \pi \right\rfloor}{n}= \pi}\)
Tu ciągiem liczb wymiernych jest \(\displaystyle{ e_n=\sum_{k=0}^{ n } \frac{1}{k!}}\) dla którego \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }e_n=e}\)
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Liczba e
No cóż, każda liczba jest (być może nieskończoną) sumą liczb wymiernych - wystarczy popatrzeć na rozwinięcia dziesiętne...
JK
JK
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Liczba e
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{n^2}= \frac{ \pi ^2}{6}}\)
Więc
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{6}{ \pi ^2} \cdot \frac{1}{n^2}= 1}\)
czyli nieskończone sumy liczb niewymiernych mogą dać wymierną. Zresztą można już wcześniejszy przypadek wykorzystać i napisać że:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{e_n}{e}=1}\)
Więc
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{6}{ \pi ^2} \cdot \frac{1}{n^2}= 1}\)
czyli nieskończone sumy liczb niewymiernych mogą dać wymierną. Zresztą można już wcześniejszy przypadek wykorzystać i napisać że:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{e_n}{e}=1}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Liczba e
Brawo pasuje jeszcze dać przykład, że nieskończone sumy niewymiernych dadzą niewymierną,nieskończone sumy liczb niewymiernych mogą dać wymierną
j tu zapodam taki prymitywny przykładzik a ktoś to może rozwinie...
\(\displaystyle{ \sqrt{2}+\left( \sqrt{2}- \sqrt{2} \right) + \left( \sqrt{2}- \sqrt{2} \right)+... \infty = \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 5 gru 2018, o 08:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Re: Liczba e
arek1357 pisze:
Bnieskończone sumy niewymiernych dadzą niewymierną,
j tu zapodam taki prymitywny przykładzik a ktoś to może rozwinie...
\(\displaystyle{ \sqrt{2}+\left( \sqrt{2}- \sqrt{2} \right) + \left( \sqrt{2}- \sqrt{2} \right)+... \infty = \sqrt{2}}\)
Mam wątpliwości czy składnik \(\displaystyle{ \left( \sqrt{2}- \sqrt{2} \right)}\) jest liczbą niewymierną. A biorąc pod uwagę, że w odejmowaniu łączności nie ma, to (chyba) właśnie to trzeba jako składnik sumy potraktować.
P.S. Dziękuję wszystkim za odpowiedź i wyrozumiałość.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Liczba e
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{n^2}= \frac{ \pi ^2}{6}}\)
Można pomnożyć stronami przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i przykład (na niewymierną sumę dającą niewymierny wynik) gotowy. Wypada jeszcze udowodnić że \(\displaystyle{ \sqrt{2} \pi^2}\) jest istotnie niewymierne ale to przemilczę. To tylko przykład konstrukcji nie miejcie mi za złe że nie udowadniam tego, iż faktycznie te liczby są niewymiatanie można tak dobrać że będzie to łatwiejsze.
Można pomnożyć stronami przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i przykład (na niewymierną sumę dającą niewymierny wynik) gotowy. Wypada jeszcze udowodnić że \(\displaystyle{ \sqrt{2} \pi^2}\) jest istotnie niewymierne ale to przemilczę. To tylko przykład konstrukcji nie miejcie mi za złe że nie udowadniam tego, iż faktycznie te liczby są niewymiatanie można tak dobrać że będzie to łatwiejsze.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Liczba e
Skorzystajmy z tego, że \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{x}{2^n} = x}\) dla każdego \(\displaystyle{ x \in \mathbb R}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 5 gru 2018, o 08:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Re: Liczba e
A mam pytanie jeszcze do Was. Załóżmy, że jest w matematyce jakaś stała, którą definiuję się tylko za pomocą granic (Eulera-Mascheroniego?) - wówczas jest sens brania się za dowodzenie wymierności takiej stałej?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Liczba e
A czemu nie?
Nie wiem czy znajdziesz stałą "zdefiniowaną tylko przy pomocy granic".
Np. wspomnianą stałą E-M można wyznaczyć jako wartość pochodnej funkcji gamma w jakimś tam punkcie (z przeciwnym znakiem)
Nie wiem czy znajdziesz stałą "zdefiniowaną tylko przy pomocy granic".
Np. wspomnianą stałą E-M można wyznaczyć jako wartość pochodnej funkcji gamma w jakimś tam punkcie (z przeciwnym znakiem)
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Liczba e
Załóżmy, że logarytm naturalny nie jest zdefiniowany.
Zdefiniuj mi \(\displaystyle{ e}\) nie korzystając z granic?
Jeśli \(\displaystyle{ \ln x}\) jest zdefiniowany, to powiedz jak go definiujesz (bo oczywiście nie korzystasz z granic?)
leg14*
Ale pochodna i funkcja gamma to przecież granice
EDIT:
Poprawka błędnego nicku
Zdefiniuj mi \(\displaystyle{ e}\) nie korzystając z granic?
Jeśli \(\displaystyle{ \ln x}\) jest zdefiniowany, to powiedz jak go definiujesz (bo oczywiście nie korzystasz z granic?)
leg14*
Ale pochodna i funkcja gamma to przecież granice
EDIT:
Poprawka błędnego nicku
Ostatnio zmieniony 31 gru 2018, o 00:11 przez PoweredDragon, łącznie zmieniany 1 raz.