Witam
Mam zadanie: Wyznacz wszystkie 3 liczby pierwsze, których iloczyn jest 3 razy większy od ich sumy
Doszedłem do rozwiązania
\(\displaystyle{ x = y = z = 3}\)
Czy są jeszcze jakieś inne rozwiązania?
Iloczyn i suma 3 liczb pierwszych
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
Re: Iloczyn i suma 3 liczb pierwszych
Jeżeli doszedłes do rozwiązania, to z twojego rozumowania powinno wynikać, czy mogą być inne rozwiązania.
Są inne
Są inne
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Iloczyn i suma 3 liczb pierwszych
Niech tymi liczbami będą \(\displaystyle{ a,b,c}\), tj. \(\displaystyle{ abc=3(a+b+c)}\). Iloczyn tych liczb dzieli się więc przez \(\displaystyle{ 3}\), skoro zaś to są liczby pierwsze, to jedną z nich jest \(\displaystyle{ 3}\). Bez straty ogólności niech będzie to \(\displaystyle{ c}\), tj.
\(\displaystyle{ 3ab=3(a+b+3)\\ab=a+b+3\\ 1=\frac 1 b+\frac 1 a+\frac 3 {ab}}\)
i teraz obserwacja jest taka, że jeśli któraś z liczb \(\displaystyle{ a,b}\) jest nie mniejsza niż \(\displaystyle{ 5}\) (z uwagi na to, że obie mają być liczbami pierwszymi), to druga musi być równa \(\displaystyle{ 2}\), gdyż \(\displaystyle{ \frac 1 5+\frac {8}{5 a}\le 1}\) dla \(\displaystyle{ a\ge 2}\) z równością tylko, gdy \(\displaystyle{ a=2}\), natomiast jeśli któraś z nich jest większa niż \(\displaystyle{ 5}\), to rozwiązania nie istnieją. Pozostaje rozpisać sobie parę małych przypadków z dwójkami/trójkami. Z tym już sobie poradzisz.
\(\displaystyle{ 3ab=3(a+b+3)\\ab=a+b+3\\ 1=\frac 1 b+\frac 1 a+\frac 3 {ab}}\)
i teraz obserwacja jest taka, że jeśli któraś z liczb \(\displaystyle{ a,b}\) jest nie mniejsza niż \(\displaystyle{ 5}\) (z uwagi na to, że obie mają być liczbami pierwszymi), to druga musi być równa \(\displaystyle{ 2}\), gdyż \(\displaystyle{ \frac 1 5+\frac {8}{5 a}\le 1}\) dla \(\displaystyle{ a\ge 2}\) z równością tylko, gdy \(\displaystyle{ a=2}\), natomiast jeśli któraś z nich jest większa niż \(\displaystyle{ 5}\), to rozwiązania nie istnieją. Pozostaje rozpisać sobie parę małych przypadków z dwójkami/trójkami. Z tym już sobie poradzisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
Re: Iloczyn i suma 3 liczb pierwszych
Dotąd ok, a potemPremislav pisze:Niech tymi liczbami będą \(\displaystyle{ a,b,c}\), tj. \(\displaystyle{ abc=3(a+b+c)}\). Iloczyn tych liczb dzieli się więc przez \(\displaystyle{ 3}\), skoro zaś to są liczby pierwsze, to jedną z nich jest \(\displaystyle{ 3}\). Bez straty ogólności niech będzie to \(\displaystyle{ c}\), tj.
\(\displaystyle{ 3ab=3(a+b+3)\\ab=a+b+3}\)
\(\displaystyle{ (a-1)(b-1)=4}\) czyli...
Bardzo byłem ciekaw jak autor "doszedł" do rozwiązania, ale się nie udało.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2018, o 11:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.