W zbiorze liczb rzeczywistych, rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 4x^{2}+9y^{2}+16z^{2}+3=4x+6y+8z}\)
Jak za to się wziąć?
Rozwiąż w rzeczywistych (3 niewiadome)
Rozwiąż w rzeczywistych (3 niewiadome)
easy
\(\displaystyle{ (2x-1)^2+(3y-1)^2+(4z-1)^2=0}\)
\(\displaystyle{ x=\frac 1 2}\)
\(\displaystyle{ y=\frac 1 3}\)
\(\displaystyle{ z=\frac 1 4}\)
\(\displaystyle{ (2x-1)^2+(3y-1)^2+(4z-1)^2=0}\)
\(\displaystyle{ x=\frac 1 2}\)
\(\displaystyle{ y=\frac 1 3}\)
\(\displaystyle{ z=\frac 1 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Rozwiąż w rzeczywistych (3 niewiadome)
Poprawiłem temat i ujednoliciłem zapis TeXa.
Co do zadania, to nie jest tak źle. Przerzuć wszystko na lewą stronę i pozwijaj wzory skróconego mnożenia. Otrzymasz całkiem przyjemne równanie, któremu raczej dasz radę.
Co do zadania, to nie jest tak źle. Przerzuć wszystko na lewą stronę i pozwijaj wzory skróconego mnożenia. Otrzymasz całkiem przyjemne równanie, któremu raczej dasz radę.
Rozwiąż w rzeczywistych (3 niewiadome)
O jakie proste. Nie wiem dlaczego na to nie wpadłem. Może dlatego, że niedziela?