matematyka dyskretna NWD

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
macnadzieja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 lut 2005, o 11:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun

matematyka dyskretna NWD

Post autor: macnadzieja »

Mam problem z pewnym zadaniem, należy udowodnic, że :

NWD(m*a,m*b)=m*NWD(a,b)
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

matematyka dyskretna NWD

Post autor: Arek »

Właściwie to chyba jest jasne, no ale... hmmm... można skorzystać z definicji NWD wprost, czyli każdą z liczb: m, a, b rozłożyć na czynniki pierwsze i wtedy cała zabawa staje się znacznie przejrzystsza. Nie no, bo nie chciałbym po prostu dowodu podawać, ta podpowiedź powinna wystarczyć
macnadzieja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 lut 2005, o 11:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun

matematyka dyskretna NWD

Post autor: macnadzieja »

tak, to jest jasne, ale musze to formalnie udowodnic
Lilav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 2 maja 2005, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

matematyka dyskretna NWD

Post autor: Lilav »

Mamy do udowodnienia, że NWD(am, bm) = m × NWD(a,b)

a wiec założmy ze:

k=NWD(a,b) k ε N

wtedy:

k | a i k | b

czyli:

k × x = a i k × y = b gdzie x,y ε N NWD(x, y) = 1

mnozymy obie strony rownania przez "m" i mamy:

kmx = a × m i kmy = b × m

wówczas:

NWD (am, bm) = k × m = NWD(a, b) × m
c.b.d.o


Chyba dobrze no nie ?
ODPOWIEDZ