Liczba \(\displaystyle{ 42157}\) przy dzieleniu przez pewną liczbę naturalną \(\displaystyle{ b}\) daje iloraz \(\displaystyle{ q = 231}\). Wyznacz dzielnik \(\displaystyle{ b}\) oraz resztę \(\displaystyle{ r}\).
pomoże ktoś?
wyznacz dzielnik i b oraz resztę r
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 4 paź 2018, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
wyznacz dzielnik i b oraz resztę r
Ostatnio zmieniony 4 paź 2018, o 17:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: wyznacz dzielnik i b oraz resztę r
\(\displaystyle{ \frac{42157}{b}=231+ \frac{r}{b} \\
\\
42157=231 \cdot b+r}\)
Jest nieskończenie wiele rozwiązań tego równania przy naturalnym b.
Dla \(\displaystyle{ 0 \le r<b}\)
\(\displaystyle{ 42157=231 \cdot 182+115}\)
\\
42157=231 \cdot b+r}\)
Jest nieskończenie wiele rozwiązań tego równania przy naturalnym b.
Dla \(\displaystyle{ 0 \le r<b}\)
\(\displaystyle{ 42157=231 \cdot 182+115}\)