Podzielność, kwadraty

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11360
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Podzielność, kwadraty

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są takimi liczbami naturalnymi że \(\displaystyle{ a^2+ab+b^2}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ a+b}\) to \(\displaystyle{ a^{2n} + b^{2n}}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ (a+b)^n}\) dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Podzielność, kwadraty

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ a^2+ab+b^2=a(a+b)+b^2=a^2+b(a+b)}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ a+b|a^2+ab+b^2}\) to \(\displaystyle{ a+b|a^2 \ \ \ \ \wedge \ \ \ \ a+b|ab \ \ \ \ \wedge \ \ \ \ a+b|b^2}\)
\(\displaystyle{ a^{2n}+b^{2n}=(a^2)^n+(b^2)^n=(p(a+b))^n+(q(a+b))^n=(a+b)^n(p^n+q^n)}\)
gdzie \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) to liczby które pomnożone przez\(\displaystyle{ a+b}\) dają odpowiednio \(\displaystyle{ a^2}\) i \(\displaystyle{ b^2}\)


PS
Troszkę kłopotliwsze:
\(\displaystyle{ a^6+b^6=c^2 \ \ ; \ \ a,b,c \in \NN_+}\)
ODPOWIEDZ