Udowodnić, że istnieje nieskończenie wiele liczb całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ a,b,c}\) spełniających równanie:
\(\displaystyle{ (a^2+1)(b^2+1)=c^2+1}\)
Równanie trzech liczb całkowitych
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Równanie trzech liczb całkowitych
Dla \(\displaystyle{ b=1}\) równanie przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ c^2-2a^2=1}\)
a to jest równanie Pella które ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Dla dowolnego naturalnego \(\displaystyle{ n}\), liczba \(\displaystyle{ c}\) to część wymierna, a liczba \(\displaystyle{ a}\) to współczynnik przy \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) w rozwinięciu \(\displaystyle{ (3+2 \sqrt{2} )^n}\)
Możliwe że istnieją rozwiązania dla innych (nie będących znaną już trójką dla a=1) liczb b, lecz powyższe rozwiązanie już wskazuje nieskończenie wiele trójek.
\(\displaystyle{ c^2-2a^2=1}\)
a to jest równanie Pella które ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Dla dowolnego naturalnego \(\displaystyle{ n}\), liczba \(\displaystyle{ c}\) to część wymierna, a liczba \(\displaystyle{ a}\) to współczynnik przy \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) w rozwinięciu \(\displaystyle{ (3+2 \sqrt{2} )^n}\)
Możliwe że istnieją rozwiązania dla innych (nie będących znaną już trójką dla a=1) liczb b, lecz powyższe rozwiązanie już wskazuje nieskończenie wiele trójek.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2018, o 22:31 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.