Modulo- reszta z dzielenia, iloraz

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Ist94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 18 cze 2016, o 14:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Modulo- reszta z dzielenia, iloraz

Post autor: Ist94 »

Mam wyznaczyć iloraz i resztę z dzielenia liczby \(\displaystyle{ 12345}\) przez \(\displaystyle{ -37}\).
W jaki sposób to najlepiej zrobić?
\(\displaystyle{ 12345\mod{-37}=\ ?}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2018, o 19:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Modulo- reszta z dzielenia, iloraz

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ 12345=(-37)(-333)+24}\)

Przyjmuję że:
\(\displaystyle{ a\mod b=r \ \ \ \wedge \ \ 0 \le r<\left| b\right|}\)
ODPOWIEDZ