Wykaż,że jeśli \(\displaystyle{ 37|2x+15y}\) to również \(\displaystyle{ 37|3x+4y}\),gdzie \(\displaystyle{ x,y \in \ZZ}\)
Zero pomysłów,żaden z moich sposobów nie przechodzi :/
Podzielność wyrażenia przez 37
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Podzielność wyrażenia przez 37
Działa coś takiego:
\(\displaystyle{ 15(3x+4y)=4(2x+15y)+37x}\)
i z założenia łatwo wynika, że prawa strona dzieli się przez \(\displaystyle{ 37}\). Ponadto \(\displaystyle{ \NWD(15,37)=1}\) i korzystamy z tego faktu, że jeśli
\(\displaystyle{ \NWD(a, c)=1}\) i \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ bc}\), to \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ b}\) (znane).
-- 10 sie 2018, o 22:48 --
Przyznam jednak, że to bardziej zadanie typu „łamigłówka" niż zadanie typu „jakieś kształcące matematyczne rozumowanie", no ale cóż…
\(\displaystyle{ 15(3x+4y)=4(2x+15y)+37x}\)
i z założenia łatwo wynika, że prawa strona dzieli się przez \(\displaystyle{ 37}\). Ponadto \(\displaystyle{ \NWD(15,37)=1}\) i korzystamy z tego faktu, że jeśli
\(\displaystyle{ \NWD(a, c)=1}\) i \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ bc}\), to \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ b}\) (znane).
-- 10 sie 2018, o 22:48 --
Przyznam jednak, że to bardziej zadanie typu „łamigłówka" niż zadanie typu „jakieś kształcące matematyczne rozumowanie", no ale cóż…
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Podzielność wyrażenia przez 37
Można znaleźć \(\displaystyle{ 2^{-1}\bmod 37=19}\) (bo \(\displaystyle{ 2 \cdot 19\equiv 1 \bmod 37}\)) i pomnożyć pierwszą kongruencję co daje \(\displaystyle{ x+26y\equiv 0 \bmod 37}\) mnożymy przez \(\displaystyle{ 3}\) by dostać tezę (oczywiście \(\displaystyle{ 3 \cdot 26\equiv 4 \bmod 37}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Podzielność wyrażenia przez 37
\(\displaystyle{ 37 \ | \ (2x + 15y) \Rightarrow 37 \ | \ 20(2x + 15y) \\
37 \ | \ (40x + 300y) \Rightarrow 37 \ | \ (3x + 4y)}\)
I w drugą stronę
\(\displaystyle{ 37 \ | \ (3x + 4y) \Rightarrow 37 \ | \ 13(3x + 4y) \\
37 \ | \ (39x + 52y) \Rightarrow 37 \ | \ (2x + 15y)}\)
37 \ | \ (40x + 300y) \Rightarrow 37 \ | \ (3x + 4y)}\)
I w drugą stronę
\(\displaystyle{ 37 \ | \ (3x + 4y) \Rightarrow 37 \ | \ 13(3x + 4y) \\
37 \ | \ (39x + 52y) \Rightarrow 37 \ | \ (2x + 15y)}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Podzielność wyrażenia przez 37
Jeszcze inny zapis:
\(\displaystyle{ 2x+15y=37n \ \bigg/ \cdot 17 \\
34x+255y=17 \cdot 37n\\
(37-3)x+(7 \cdot 37-4)y=17 \cdot 37n\\
3x+4y=37(x+7y-17n)}\)
\(\displaystyle{ 2x+15y=37n \ \bigg/ \cdot 17 \\
34x+255y=17 \cdot 37n\\
(37-3)x+(7 \cdot 37-4)y=17 \cdot 37n\\
3x+4y=37(x+7y-17n)}\)