Niech \(\displaystyle{ n \in \ZZ}\) będzie liczbą nieparzystą.Wyznacz resztę z dzielenia liczby \(\displaystyle{ 3n^3+2n^2+n-1}\) przez 8.
Nie potrafiłem tego ani zwinąć ani pałować indukcyjnie na jakiś dziwacznych przypadkach.
Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu przez 8
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Re: Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu przez 8
Uzasadnij, że np. \(\displaystyle{ n^2-1}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 8}\) dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystego. Następnie można przekształcić wyrażenie w zadaniu do następującej postaci:
\(\displaystyle{ (3n+2)(n^2-1)+4n+1,}\)
zatem zostaje do sprawdzenia jaką resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ 8}\) daje \(\displaystyle{ 4n+1}\) dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystego.
\(\displaystyle{ (3n+2)(n^2-1)+4n+1,}\)
zatem zostaje do sprawdzenia jaką resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ 8}\) daje \(\displaystyle{ 4n+1}\) dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystego.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu przez 8
Albo skoro \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste to jest postaci \(\displaystyle{ n=4k+1}\) lub \(\displaystyle{ n=4k+3}\). Co inaczej mówiąc oznacza że daje resztę \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ 3}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 4}\). Są to wszystkie przypadki bo gdyby dawało resztę \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 2}\) to nie było by nieparzyste niezgodnie z założeniem. Więc
\(\displaystyle{ \bullet \ n=4k+1 \ \rightarrow \ 3n^3+2n^2+n-1=192k^3+176k^2+56k+5\equiv 5\bmod 8}\)
\(\displaystyle{ \bullet \ n=4k+3 \ \rightarrow \ 3n^3+2n^2+n-1=192k^3+464k^2+376k+101\equiv 101\equiv 5\bmod 8}\)
Co jest prawdą \(\displaystyle{ \forall k\in\ZZ}\) czyli także \(\displaystyle{ \forall n\in 2\ZZ+1}\)
\(\displaystyle{ \bullet \ n=4k+1 \ \rightarrow \ 3n^3+2n^2+n-1=192k^3+176k^2+56k+5\equiv 5\bmod 8}\)
\(\displaystyle{ \bullet \ n=4k+3 \ \rightarrow \ 3n^3+2n^2+n-1=192k^3+464k^2+376k+101\equiv 101\equiv 5\bmod 8}\)
Co jest prawdą \(\displaystyle{ \forall k\in\ZZ}\) czyli także \(\displaystyle{ \forall n\in 2\ZZ+1}\)
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy