Zbadać pierwszość liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 18 cze 2016, o 14:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
Zbadać pierwszość liczb
W jaki sposób zbadać pierwszość liczb \(\displaystyle{ 2^{20}+1, 2016^{7}-1}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 27 lut 2018, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Re: Zbadać pierwszość liczb
Skorzystaj, ze wzoru:
\(\displaystyle{ a^{n}-b^{n}=(a-b)(a^{n-1}+a^{n-2}b+a^{n-3}b^{2}+...+b^{n-1})}\)
w szczególności dla n nieparzystych mamy:\(\displaystyle{ a^{n}+b^{n}=(a+b)(a^{n-1}-a^{n-2}b+a^{n-3}b^{2}-...+b^{n-1})}\)
\(\displaystyle{ a^{n}-b^{n}=(a-b)(a^{n-1}+a^{n-2}b+a^{n-3}b^{2}+...+b^{n-1})}\)
w szczególności dla n nieparzystych mamy:\(\displaystyle{ a^{n}+b^{n}=(a+b)(a^{n-1}-a^{n-2}b+a^{n-3}b^{2}-...+b^{n-1})}\)
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zbadać pierwszość liczb
Brombal pisze:Coś jest nie tak bo liczba nie jest pierwsza bo nie jest naturalna.
Która liczba nie jest naturalna? Ja widzę dwie liczby i obie są naturalne...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Zbadać pierwszość liczb
No tak mój błąd
Zobaczyłem liczbę \(\displaystyle{ 1,2016^{7}}\)
Przydała by się spacja -- 2 sie 2018, o 06:29 --Pierwsza dzieli się przez \(\displaystyle{ 17}\) druga zapewne przez \(\displaystyle{ 5}\)...
Zobaczyłem liczbę \(\displaystyle{ 1,2016^{7}}\)
Przydała by się spacja -- 2 sie 2018, o 06:29 --Pierwsza dzieli się przez \(\displaystyle{ 17}\) druga zapewne przez \(\displaystyle{ 5}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Zbadać pierwszość liczb
Trudniejszym przypadkiem jest \(\displaystyle{ 2^{20} + 1}\), bo żadnego wzoru z tych co podał mastee_d nie można użyć edit: bo żadnego wzoru bezpośrednio do podanego wyrażenia nie można użyć, tylko należy zrobić tak jak Premislav poniżej. Ja zrobiłbym to tak: \(\displaystyle{ 2^{20} + 1 = (2^{4})^{5} + 1 = 16^{5} + 1 \equiv (-1)^{5} + 1 = -1 + 1 = 0 \pmod{17}}\), więc liczba ta jest podzielna przez \(\displaystyle{ 17}\) i od niej różna, więc jest złożona.
Ostatnio zmieniony 2 sie 2018, o 15:13 przez PokEmil, łącznie zmieniany 1 raz.