kombinacja liniowa nwd

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
anios0025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 18 lis 2017, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 18 razy

kombinacja liniowa nwd

Post autor: anios0025 »

Zadanie:

znajdz \(\displaystyle{ NWD(21,76)}\) i przedstaw go w postaci kombinacji liniowej liczb \(\displaystyle{ 21}\) i \(\displaystyle{ 76}\).
\(\displaystyle{ NWD (21,76)=x \cdot 21+y \cdot 76}\)
podac trzeba wspolczynnik \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\).

\(\displaystyle{ NWD}\) wyznaczylem i wyszlo mi \(\displaystyle{ 1}\) czyli teraz zostalo mi wyznaczyc \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) gdy \(\displaystyle{ x \cdot 21+y \cdot 76=1}\)
ma ktor jakis pomysl?
Ostatnio zmieniony 28 cze 2018, o 17:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: kombinacja liniowa nwd

Post autor: Jan Kraszewski »

Rozszerzony algorytm Euklidesa.

JK
ODPOWIEDZ