potęgowanie modularne
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
potęgowanie modularne
Oblicz:
a) \(\displaystyle{ 2 ^{65} \pmod{99}}\)
b) \(\displaystyle{ 11 ^{100} \pmod{55}}\)
a) \(\displaystyle{ 2 ^{65} \pmod{99}}\)
b) \(\displaystyle{ 11 ^{100} \pmod{55}}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2018, o 14:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
potęgowanie modularne
Zacznijmy od a).
Czy 2 jest względnie pierwsze z 99?
Ile wynosi \(\displaystyle{ \phi(99)}\) (funkcja Eulera, czyli ilość liczb mniejszych od 99 i z nią względnie pierwszych)?
Co nam daje twierdzenie Eulera w tym wypadku?
Czy 2 jest względnie pierwsze z 99?
Ile wynosi \(\displaystyle{ \phi(99)}\) (funkcja Eulera, czyli ilość liczb mniejszych od 99 i z nią względnie pierwszych)?
Co nam daje twierdzenie Eulera w tym wypadku?
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: potęgowanie modularne
2 jest względnie pierwsze z 99
funkcja Eulera \(\displaystyle{ \phi(99)=60}\)
funkcja Eulera \(\displaystyle{ \phi(99)=60}\)
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: potęgowanie modularne
Za \(\displaystyle{ a}\) podstaw \(\displaystyle{ 2}\), za \(\displaystyle{ m}\) podstaw \(\displaystyle{ 99}\).
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Eulera_%28teoria_liczb%29
Ostatnio zmieniony 21 maja 2018, o 14:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: potęgowanie modularne
\(\displaystyle{ \phi \left( 99 \right) =99 \left( 1- \frac{1}{3} \right) \left( 1- \frac{1}{11} \right) = 60}\) ?
czy to jest poprawny zapis? gdyz \(\displaystyle{ 99=3 ^{2} \cdot 11}\) i liczby sa pierwsze
czy to jest poprawny zapis? gdyz \(\displaystyle{ 99=3 ^{2} \cdot 11}\) i liczby sa pierwsze
Ostatnio zmieniony 21 maja 2018, o 15:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34330
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: potęgowanie modularne
jak inna, dokladnie wychodzi 60, tyle ile powinno, ale nie wiem co z tym dalejzrobic jak to rozpisac
-
- Administrator
- Posty: 34330
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: potęgowanie modularne
pow3r pisze:ale nie wiem co z tym dalej zrobic jak to rozpisac
Masz wzór, masz dane do podstawienia, to podstaw.leg14 pisze:Za \(\displaystyle{ a}\) podstaw \(\displaystyle{ 2}\), za \(\displaystyle{ m}\) podstaw \(\displaystyle{ 99}\).
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Eulera_%28teoria_liczb%29
JK
PS
Masz rację, poprzednio napisała źle.leg14 pisze:Jan Kraszewski, pow3r zedytowała wiadomość, oryginalnie było źle
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: potęgowanie modularne
Kod: Zaznacz cały
http://smurf.mimuw.edu.pl/node/838
korzystajac z tego wychodzi mi dokladnie to co wyslalam wyzej