Dla dowolnych trzech dodatnich trzech liczb rzeczywistych: \(\displaystyle{ a,b,c}\), takich, że:
\(\displaystyle{ a+b+c-\max \left\{a,b,c\right\} >\max \left\{a,b,c\right\}}\), zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2}-2ab-2ac-2bc \le 0}\)
Czy prawdziwa jest nierówność:
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 28 wrz 2017, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Czy prawdziwa jest nierówność:
Ostatnio zmieniony 15 maja 2018, o 20:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Czy prawdziwa jest nierówność:
Ten warunek, który na pierwszy rzut oka może się wydawać enigmatyczny, oznacza, że \(\displaystyle{ a,b,c}\) są długościami boków pewnego trójkąta. Można zatem zastosować klasyczne podstawienie Raviego:
\(\displaystyle{ a=x+y, \ b=y+z, \ c=z+x}\)
dla dodatnich \(\displaystyle{ x,y,z}\).
Patrz np. ... _trojkata/
Po takim podstawieniu dostajemy taką oto nierówność:
\(\displaystyle{ (x+y)^2+(y+z)^2+(z+x)^2-2(x+y)(y+z)-2(x+y)(z+x)-2(y+z)(z+x)\le 0}\)
Uporządkuj to itd. Powinieneś dojść do jakiejś znanej nierówności, typu
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2\ge xy+yz+zx}\).
\(\displaystyle{ a=x+y, \ b=y+z, \ c=z+x}\)
dla dodatnich \(\displaystyle{ x,y,z}\).
Patrz np. ... _trojkata/
Po takim podstawieniu dostajemy taką oto nierówność:
\(\displaystyle{ (x+y)^2+(y+z)^2+(z+x)^2-2(x+y)(y+z)-2(x+y)(z+x)-2(y+z)(z+x)\le 0}\)
Uporządkuj to itd. Powinieneś dojść do jakiejś znanej nierówności, typu
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2\ge xy+yz+zx}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 28 wrz 2017, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Czy prawdziwa jest nierówność:
To znaczy ja do tego doszedłem obliczając wysokość trójkąta kiedy znane są jego trzy boki i wyszło wyrażenie pod pierwiastkiem, wiec musi być dodatnie albo równe zeru, tylko chciałem sprawdzić, czy nie popełniłem żadnego błędu...
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Czy prawdziwa jest nierówność:
Dobra, akurat \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2\ge xy+yz+zx}\) z tego nie wyjdzie, pomyliłem się licząc w pamięci, ale i tak wyjdzie coś prawdziwego, bodajże nierówność równoważna oczywistej \(\displaystyle{ xy+yz+zx>0}\) w dodatnich.