\(\displaystyle{ 28x=55\pmod{49}}\)
Ktoś pomoże?
\(\displaystyle{ NWD (49,28)=7}\)
Jednak \(\displaystyle{ 7}\) nie jest dzielnikiem \(\displaystyle{ 55}\) i nie wiem jak dalej zrobić.
Równanie modularne
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie modularne
To równanie jest sprzeczne.
Zapisując inaczej: istnieje takie \(\displaystyle{ k\in \ZZ}\), że \(\displaystyle{ 28x=49k+55}\), czyli
\(\displaystyle{ 7\cdot (4x-7k)=55}\), ale to jest niemożliwe, bo lewa strona dzieli się przez \(\displaystyle{ 7}\), a prawa nie.
Zapisując inaczej: istnieje takie \(\displaystyle{ k\in \ZZ}\), że \(\displaystyle{ 28x=49k+55}\), czyli
\(\displaystyle{ 7\cdot (4x-7k)=55}\), ale to jest niemożliwe, bo lewa strona dzieli się przez \(\displaystyle{ 7}\), a prawa nie.