Prawidłowy dowód pierwszości?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
SkitsVicious
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 sty 2018, o 10:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Prawidłowy dowód pierwszości?

Post autor: SkitsVicious »

Udowodnij, że jeśli liczby \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ p^{2} + 2}\) są pierwsze, to liczba \(\displaystyle{ p ^{3}+2}\) także jest pierwsza.

No to zacząłem tak: Jeżeli liczba \(\displaystyle{ p ^{2}+2}\) jest pierwsza to na pewno \(\displaystyle{ p>2}\). W takim wypadku \(\displaystyle{ p}\) jest postaci \(\displaystyle{ 3k \vee 3k+1 \vee 3k+2}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in N}\). Dla \(\displaystyle{ p=3k+1}\) i \(\displaystyle{ p=3k+2}\) liczba \(\displaystyle{ p^{2} + 2}\) jest złożona, więc \(\displaystyle{ p=3k}\). Jedyną liczbą pierwszą, którą da się opisać wzorem \(\displaystyle{ p=3k}\) jest 3, więc \(\displaystyle{ p=3}\). Po podstawieniu tego do \(\displaystyle{ p ^{3}+2}\) otrzymujemy 29, a 29 jest pierwsze.

Czy taki dowód jest kompletny, bo mam pewne wątpliwości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Prawidłowy dowód pierwszości?

Post autor: Premislav »

Tak, jest OK.
ODPOWIEDZ