Rozwią ż w liczbach całkowitych dodatnich równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 5 maja 2018, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Rozwią ż w liczbach całkowitych dodatnich równanie
Rozwiąż w liczbach całkowitych dodatnich równanie \(\displaystyle{ x(y+1)^{2} = 243y}\).
Ostatnio zmieniony 6 maja 2018, o 22:28 przez woj186, łącznie zmieniany 2 razy.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozwią ż w liczbach całkowitych dodatnich równanie
Jeżeli \(\displaystyle{ 3}\) nie dzieli \(\displaystyle{ y+1}\) to także \(\displaystyle{ 3}\) nie dzieli \(\displaystyle{ (y+1)^2}\) (bo liczba \(\displaystyle{ 3}\) jest pierwsza), stąd sprzeczność modulo \(\displaystyle{ 3}\).
Zatem musi być \(\displaystyle{ 3|y+1}\), czyli \(\displaystyle{ y\equiv 2\pmod{3}}\). Ponadto \(\displaystyle{ 243=3^5}\). Stąd \(\displaystyle{ 3^5|243y \wedge 3^6\nmid 243y}\). Czyli także \(\displaystyle{ 3^5|(y+1)^2\wedge 3^6\nmid (y+1)^2}\). Jednak \(\displaystyle{ 3}\) wchodzi do rozkładu kwadratu liczby całkowitej na czynniki pierwsze z parzystym wykładnikiem. Otrzymaliśmy sprzeczność, czyli rozwiązanie równania w całkowitych dodatnich nie istnieje.
Zatem musi być \(\displaystyle{ 3|y+1}\), czyli \(\displaystyle{ y\equiv 2\pmod{3}}\). Ponadto \(\displaystyle{ 243=3^5}\). Stąd \(\displaystyle{ 3^5|243y \wedge 3^6\nmid 243y}\). Czyli także \(\displaystyle{ 3^5|(y+1)^2\wedge 3^6\nmid (y+1)^2}\). Jednak \(\displaystyle{ 3}\) wchodzi do rozkładu kwadratu liczby całkowitej na czynniki pierwsze z parzystym wykładnikiem. Otrzymaliśmy sprzeczność, czyli rozwiązanie równania w całkowitych dodatnich nie istnieje.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 5 maja 2018, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Rozwią ż w liczbach całkowitych dodatnich równanie
Przepraszam, ale w poleceniu do zadania nastąpiła pomyłka, uciekł \(\displaystyle{ x}\).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozwią ż w liczbach całkowitych dodatnich równanie
No to naprawdę dużo zmienia.
Niech \(\displaystyle{ v_3(x)=a}\) oraz \(\displaystyle{ v_3(y)=b}\). Jeśli \(\displaystyle{ a=0}\), to z poprzedniego rozumowania łatwo mamy sprzeczność, zatem \(\displaystyle{ a\ge 1}\). Jeżeli teraz \(\displaystyle{ b>0}\), to w sposób oczywisty \(\displaystyle{ v_3((y+1)^2)=0}\) i \(\displaystyle{ v_3(x(y+1)^2)=a}\), więc skoro \(\displaystyle{ 243=3^5}\), to \(\displaystyle{ a=b+5}\). Dzieląc stronami przez \(\displaystyle{ 3^a=3^{b+5}}\) i wstawiając \(\displaystyle{ z=3^{-a}x, \ t=3^{-b}y}\) mamy
\(\displaystyle{ z(3^b t+1)^2=t}\), ale skoro \(\displaystyle{ z,t\in \NN^+}\), to
\(\displaystyle{ z(3^bt+1)^2\ge (3^bt+1)^2>(t+1)^2>t}\), sprzeczność.
Niech więc \(\displaystyle{ b=0}\).
Wówczas mamy przypadki
\(\displaystyle{ 1) \ a=5 \wedge v_3((y+1)^2)=0, \\ 2) \ a=3 \wedge v_3(y+1)^2=2\\3) \ a=1\wedge v_3((y+1)^2)=4}\)
W przypadku 1) dzielimy stronami przez \(\displaystyle{ 3^5=243}\), wstawiamy \(\displaystyle{ 3^{-5}x=z, \ z\in \ZZ^+}\)
i mamy \(\displaystyle{ z(y+1)^2=y}\), co znów prowadzi do sprzeczności, bo lewa strona jest większa od prawej.
W przypadku 2) podstawiamy \(\displaystyle{ 3^{-3}x=z}\), a także \(\displaystyle{ \frac{y+1}{3}=r}\), gdzie \(\displaystyle{ z,r\in \ZZ^+, \ 3\nmid z, \ 3\nmid r}\). Otrzymujemy taką postać:
\(\displaystyle{ zr^2=3r-1}\)
Zauważmy, że jeśli \(\displaystyle{ z\ge 3}\), to lewa strona jest większa od prawej, zatem musi być \(\displaystyle{ z=1}\) lub \(\displaystyle{ z=2}\). Jeśli \(\displaystyle{ z=1}\), to dostajemy równanie \(\displaystyle{ r^2-3r+1=0}\), które nie ma rozwiązań całkowitych dodatnich (zwykłe równanie kwadratowe), zaś dla \(\displaystyle{ z=2}\) mamy \(\displaystyle{ 2r^2-3r+1=0 \Leftrightarrow (r-1)(2r-1)=0}\), jedyne całkowite rozwiązanie to \(\displaystyle{ r=1}\), czyli\(\displaystyle{ z=3^{-3}x=2}\) oraz \(\displaystyle{ r=\frac{y+1}{3}=1}\), stąd rozwiązaniem w przypadku 2) jest \(\displaystyle{ x=54, \ y=2}\).
Przypadek 3) można rozważyć jakoś podobnie (wstawiamy wówczas \(\displaystyle{ z=3^{-1}x}\) oraz \(\displaystyle{ t=\frac{y+1}{9}}\) i mamy po przekształceniach równanie \(\displaystyle{ zt^2=9t-1}\), gdzie \(\displaystyle{ z}\) i \(\displaystyle{ t}\) nie dzielą się przez \(\displaystyle{ 3}\), no i widać, że wystarczy rozważyć \(\displaystyle{ z\in \left\{ 1,2,3,4,5,6,7,8\right\}}\)), ale już mi się nie chce, bo i tak wyszła ściana tekstu. Być może zaraz przyjdzie jakiś olimpijczyk i poda rozwiązanie w jednej linijce.
-- 6 maja 2018, o 22:36 --
W każdym razie ostatecznie jedyne rozwiązania, jakie mi wyszły, to \(\displaystyle{ x=54, \ y=2}\) oraz
\(\displaystyle{ x=24, \ y=8}\).
Niech \(\displaystyle{ v_3(x)=a}\) oraz \(\displaystyle{ v_3(y)=b}\). Jeśli \(\displaystyle{ a=0}\), to z poprzedniego rozumowania łatwo mamy sprzeczność, zatem \(\displaystyle{ a\ge 1}\). Jeżeli teraz \(\displaystyle{ b>0}\), to w sposób oczywisty \(\displaystyle{ v_3((y+1)^2)=0}\) i \(\displaystyle{ v_3(x(y+1)^2)=a}\), więc skoro \(\displaystyle{ 243=3^5}\), to \(\displaystyle{ a=b+5}\). Dzieląc stronami przez \(\displaystyle{ 3^a=3^{b+5}}\) i wstawiając \(\displaystyle{ z=3^{-a}x, \ t=3^{-b}y}\) mamy
\(\displaystyle{ z(3^b t+1)^2=t}\), ale skoro \(\displaystyle{ z,t\in \NN^+}\), to
\(\displaystyle{ z(3^bt+1)^2\ge (3^bt+1)^2>(t+1)^2>t}\), sprzeczność.
Niech więc \(\displaystyle{ b=0}\).
Wówczas mamy przypadki
\(\displaystyle{ 1) \ a=5 \wedge v_3((y+1)^2)=0, \\ 2) \ a=3 \wedge v_3(y+1)^2=2\\3) \ a=1\wedge v_3((y+1)^2)=4}\)
W przypadku 1) dzielimy stronami przez \(\displaystyle{ 3^5=243}\), wstawiamy \(\displaystyle{ 3^{-5}x=z, \ z\in \ZZ^+}\)
i mamy \(\displaystyle{ z(y+1)^2=y}\), co znów prowadzi do sprzeczności, bo lewa strona jest większa od prawej.
W przypadku 2) podstawiamy \(\displaystyle{ 3^{-3}x=z}\), a także \(\displaystyle{ \frac{y+1}{3}=r}\), gdzie \(\displaystyle{ z,r\in \ZZ^+, \ 3\nmid z, \ 3\nmid r}\). Otrzymujemy taką postać:
\(\displaystyle{ zr^2=3r-1}\)
Zauważmy, że jeśli \(\displaystyle{ z\ge 3}\), to lewa strona jest większa od prawej, zatem musi być \(\displaystyle{ z=1}\) lub \(\displaystyle{ z=2}\). Jeśli \(\displaystyle{ z=1}\), to dostajemy równanie \(\displaystyle{ r^2-3r+1=0}\), które nie ma rozwiązań całkowitych dodatnich (zwykłe równanie kwadratowe), zaś dla \(\displaystyle{ z=2}\) mamy \(\displaystyle{ 2r^2-3r+1=0 \Leftrightarrow (r-1)(2r-1)=0}\), jedyne całkowite rozwiązanie to \(\displaystyle{ r=1}\), czyli\(\displaystyle{ z=3^{-3}x=2}\) oraz \(\displaystyle{ r=\frac{y+1}{3}=1}\), stąd rozwiązaniem w przypadku 2) jest \(\displaystyle{ x=54, \ y=2}\).
Przypadek 3) można rozważyć jakoś podobnie (wstawiamy wówczas \(\displaystyle{ z=3^{-1}x}\) oraz \(\displaystyle{ t=\frac{y+1}{9}}\) i mamy po przekształceniach równanie \(\displaystyle{ zt^2=9t-1}\), gdzie \(\displaystyle{ z}\) i \(\displaystyle{ t}\) nie dzielą się przez \(\displaystyle{ 3}\), no i widać, że wystarczy rozważyć \(\displaystyle{ z\in \left\{ 1,2,3,4,5,6,7,8\right\}}\)), ale już mi się nie chce, bo i tak wyszła ściana tekstu. Być może zaraz przyjdzie jakiś olimpijczyk i poda rozwiązanie w jednej linijce.
-- 6 maja 2018, o 22:36 --
W każdym razie ostatecznie jedyne rozwiązania, jakie mi wyszły, to \(\displaystyle{ x=54, \ y=2}\) oraz
\(\displaystyle{ x=24, \ y=8}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Rozwią ż w liczbach całkowitych dodatnich równanie
\(\displaystyle{ x(y+1)^{2} = 243y}\)
Ponieważ mamy \(\displaystyle{ \NWD(y+1, y) = \NWD((y+1)^2, y) = 1}\), to
\(\displaystyle{ x = ky}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k \in \mathbb Z}\)
Dzielimy przez \(\displaystyle{ y}\), bo \(\displaystyle{ y>0}\) i pozostaje nam równanie
\(\displaystyle{ k(y+1)^2 = 243}\)
\(\displaystyle{ 243 = 3^5}\), więc z jednoznaczności rozkładu \(\displaystyle{ (y+1)^2 = 3^4}\) i \(\displaystyle{ k=3}\) lub \(\displaystyle{ (y+1)^2 = 3^2}\) i \(\displaystyle{ k =27}\), lub ostatecznie wygenerowane nie-rozwiązanie \(\displaystyle{ (y+1)^2 = 1}\) i \(\displaystyle{ k = 243}\), sprzeczne bo stąd \(\displaystyle{ y = 0}\), ale \(\displaystyle{ y>0}\)
Zatem \(\displaystyle{ y = 8 \wedge x = 24 \vee y = 2 \wedge x = 54}\)
Na życzenie Pana Premislav
Ponieważ mamy \(\displaystyle{ \NWD(y+1, y) = \NWD((y+1)^2, y) = 1}\), to
\(\displaystyle{ x = ky}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k \in \mathbb Z}\)
Dzielimy przez \(\displaystyle{ y}\), bo \(\displaystyle{ y>0}\) i pozostaje nam równanie
\(\displaystyle{ k(y+1)^2 = 243}\)
\(\displaystyle{ 243 = 3^5}\), więc z jednoznaczności rozkładu \(\displaystyle{ (y+1)^2 = 3^4}\) i \(\displaystyle{ k=3}\) lub \(\displaystyle{ (y+1)^2 = 3^2}\) i \(\displaystyle{ k =27}\), lub ostatecznie wygenerowane nie-rozwiązanie \(\displaystyle{ (y+1)^2 = 1}\) i \(\displaystyle{ k = 243}\), sprzeczne bo stąd \(\displaystyle{ y = 0}\), ale \(\displaystyle{ y>0}\)
Zatem \(\displaystyle{ y = 8 \wedge x = 24 \vee y = 2 \wedge x = 54}\)
Na życzenie Pana Premislav
Ostatnio zmieniony 6 maja 2018, o 23:53 przez PoweredDragon, łącznie zmieniany 3 razy.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozwią ż w liczbach całkowitych dodatnich równanie
O, dobre Pewnie o coś takiego chodziło.
Na moim przykładzie niestety widać, że bystrości nie można wykształcić (albo się to ma, albo nie), co najwyżej pewną sprawność techniczną.
Na moim przykładzie niestety widać, że bystrości nie można wykształcić (albo się to ma, albo nie), co najwyżej pewną sprawność techniczną.