Wyrażenie a kwadraty
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11367
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Wyrażenie a kwadraty
Udowodnić, że wśród liczb \(\displaystyle{ 3x+5y-7}\) jest nieskończona ilość kwadratów liczb całkowitych; zaś \(\displaystyle{ x \neq y}\) są liczbami naturalnymi.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Wyrażenie a kwadraty
przykłady dla \(\displaystyle{ n \in \NN_+}\) :
\(\displaystyle{ 3(-1+3 ^{2n-1} )+5 \cdot 2-7=(3^{n})^2\\
\\
3 \cdot 4+5(-1+5 ^{2n-1} )-7=(5^{n})^2\\
\\
3(-1+2 ^{2n-1} )+5 (2+2^{2n-1})-7=(2^{n+1})^2\\
\\
3(2n^2+n+6)+5(2n^2+n-2)-7=(4n+1)^2}\)
\(\displaystyle{ 3(-1+3 ^{2n-1} )+5 \cdot 2-7=(3^{n})^2\\
\\
3 \cdot 4+5(-1+5 ^{2n-1} )-7=(5^{n})^2\\
\\
3(-1+2 ^{2n-1} )+5 (2+2^{2n-1})-7=(2^{n+1})^2\\
\\
3(2n^2+n+6)+5(2n^2+n-2)-7=(4n+1)^2}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11367
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Wyrażenie a kwadraty
lub \(\displaystyle{ x=y+1}\) i \(\displaystyle{ y =\frac{z^2+1}{2}}\) i \(\displaystyle{ z}\) jest nieparzyste