Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ n>0}\) jest liczbą złożoną, to \(\displaystyle{ (10^n-1)/9}\) też jest złożona.
Wykaż, że twierdzenie odwrotne nie jest prawdziwe.
Liczba złożona
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Liczba złożona
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2018, o 22:41 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Liczba złożona
Niech \(\displaystyle{ n=pq}\) dla całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ p,q}\) większych niż \(\displaystyle{ 1}\), wówczas
\(\displaystyle{ 10^n-1=(10^p)^q-1^q=(10^p-1) \sum_{k=0}^{q-1}10^{pk}}\)
Wynika to z ogólniejszego wzoru: \(\displaystyle{ a^m-b^m=(a-b) \sum_{k=0}^{m-1} a^{m-1-k}b^k}\) dla \(\displaystyle{ m\in \NN^+}\), tutaj \(\displaystyle{ a=10^p, \ b=1}\).
Czyli
\(\displaystyle{ \frac{10^n-1}{9} = \frac{10^p-1}{9} \cdot \sum_{k=0}^{q-1}10^{pk}}\)
i oba czynniki są całkowite (zauważ, że \(\displaystyle{ 10^p\equiv 1\pmod{9}}\)) oraz większe od \(\displaystyle{ 1}\) (bo \(\displaystyle{ p, q>1}\)).
Z drugiej strony \(\displaystyle{ \frac{10^3-1}{9} =111=3\cdot 37}\) jest złożona, a wszakże liczba \(\displaystyle{ 3}\) nie jest złożona.
\(\displaystyle{ 10^n-1=(10^p)^q-1^q=(10^p-1) \sum_{k=0}^{q-1}10^{pk}}\)
Wynika to z ogólniejszego wzoru: \(\displaystyle{ a^m-b^m=(a-b) \sum_{k=0}^{m-1} a^{m-1-k}b^k}\) dla \(\displaystyle{ m\in \NN^+}\), tutaj \(\displaystyle{ a=10^p, \ b=1}\).
Czyli
\(\displaystyle{ \frac{10^n-1}{9} = \frac{10^p-1}{9} \cdot \sum_{k=0}^{q-1}10^{pk}}\)
i oba czynniki są całkowite (zauważ, że \(\displaystyle{ 10^p\equiv 1\pmod{9}}\)) oraz większe od \(\displaystyle{ 1}\) (bo \(\displaystyle{ p, q>1}\)).
Z drugiej strony \(\displaystyle{ \frac{10^3-1}{9} =111=3\cdot 37}\) jest złożona, a wszakże liczba \(\displaystyle{ 3}\) nie jest złożona.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Re: Liczba złożona
Przedstawię inne rozwiązanie.
Zauważmy, że ta liczba składa się z samych jedynek!
Stąd łatwo widać, że jeżeli \(\displaystyle{ k|n}\) to \(\displaystyle{ \underbrace{11\dots 1}_{k}|\underbrace{11 \dots 1}_{n}}\), co dowodzi naszej tezy.
Kontrprzykład na niepoprawność pokazał Premislav, tutaj nie mam wiele więcej do powiedzenia.
Jeszcze jedno. Prawdziwe jest takie twierdzenie (kontrapozycja Twojego zadania):
Zauważmy, że ta liczba składa się z samych jedynek!
Stąd łatwo widać, że jeżeli \(\displaystyle{ k|n}\) to \(\displaystyle{ \underbrace{11\dots 1}_{k}|\underbrace{11 \dots 1}_{n}}\), co dowodzi naszej tezy.
Dowód tego co łatwo widać:
Jeszcze jedno. Prawdziwe jest takie twierdzenie (kontrapozycja Twojego zadania):
Ciekawostką niech będzie fakt, że najmniejszym \(\displaystyle{ n>2}\) dla którego liczba \(\displaystyle{ \underbrace{11 \dots 1}_{n}}\) jest pierwsza jest \(\displaystyle{ n=23}\).Jeżeli liczba \(\displaystyle{ \underbrace{11 \dots 1}_{n}}\) jest pierwsza, to \(\displaystyle{ n}\) jest też pierwsza.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2018, o 00:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.