Dowód twierdzenia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
daga791
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 kwie 2018, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Dowód twierdzenia

Post autor: daga791 »

Jak pokazać, że jeśli\(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ g}\) są multiplikatywne to \(\displaystyle{ h}\) zdefiniowana wzorem \(\displaystyle{ h(n)= \sum_{k|m}f(k)g(k)}\) jest multplikatywna?
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Dowód twierdzenia

Post autor: PoweredDragon »

A czy zachodzi \(\displaystyle{ m=n}\)?
daga791
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 kwie 2018, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Re: Dowód twierdzenia

Post autor: daga791 »

A przepraszam, faktycznie napisałam błędnie. Powinno byc:
\(\displaystyle{ h(n)= \sum_{k|n}f(k)g(k)}\)
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Dowód twierdzenia

Post autor: Piotr Rutkowski »

Czy to na pewno jest prawda? Nie ma jakichś ograniczeń?
Zdefiniujmy funkcję \(\displaystyle{ t=f\cdot g}\)
Funkcja ta jest również multiplikatywna.
Zauważmy, że dla \(\displaystyle{ 2<p\in \mathbb{P}}\) zachodzi
\(\displaystyle{ h(p)\cdot h(p)=(t(1)+t(p))^{2}=t(1)+2t(p)+t(p^{2})}\), ale
\(\displaystyle{ h(p^{2})=t(1)+t(p)+t(p^{2})}\), więc tutaj multiplikatywność \(\displaystyle{ h}\) implikuje \(\displaystyle{ t\equiv 0}\)

Wydaje mi się, że twierdzenie będzie zachodzić tylko w szczególnym przypadku tzn. \(\displaystyle{ h(n)h(p)=h(pn)}\) dla przypadku \(\displaystyle{ (p\in \mathbb{P}) \wedge (p\not | n)}\).
daga791
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 kwie 2018, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Re: Dowód twierdzenia

Post autor: daga791 »

Mam napisane w ksiązce tak. Ze dowod wynika z twierdzenia: Niech\(\displaystyle{ f,g,h \in \mathbb{A}}\). Załóżmy, że \(\displaystyle{ h=f*g}\). Jesli dwie sposrod funkcji \(\displaystyle{ f,g,h}\) są multiplikatywne to trzecia również.

I jest napisane ze z tego twierdzenia, dla \(\displaystyle{ h=(f \cdot g)*I}\), a oczywiscie \(\displaystyle{ f \cdot g}\) jest multiplikatywna.
Kompletnie tego nie rozumiem.
ODPOWIEDZ