Liczby interesujące

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Liczby interesujące

Post autor: mol_ksiazkowy »

Liczba interesująca to taka, która jest iloczynem liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) (niekoniecznie różnych) .
Jaki jest możliwie najdłuższy ciąg kolejnych liczb naturalnych,
z których każda jest interesująca ?
-- 7 kwietnia 2018, 10:56 --
Ukryta treść:    
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Liczby interesujące

Post autor: bartek118 »

Czy wiadomo w ogóle, że taki najdłuższy ciąg istnieje?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Liczby interesujące

Post autor: Premislav »

Tak, ponieważ gdyby były cztery kolejne, to już któraś z nich musiałaby dzielić się przez cztery, co oznacza, że musiałaby być równa \(\displaystyle{ 2^2}\) (obok której nie stoi żadna liczba o żądanej postaci).

Stąd najdłuższy ciąg kolejnych takich liczb musi mieć nie więcej niż trzy elementy. Teraz trzeba się zastanowić, czy potrafimy wskazać przykład trzech kolejnych.-- 7 kwi 2018, o 10:54 --W drodze do sklepu wymyśliłem taki przykład:
\(\displaystyle{ 85=5\cdot 17, \ 86=2\cdot 43, \ 87=3\cdot 29}\)

Czemu nie ma dłuższego, to już powyżej wyjaśniłem. Raczej słabe zadanie.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Liczby interesujące

Post autor: PoweredDragon »

\(\displaystyle{ 33, 34, 35}\) to chyba najmniejsza taka trójka... Ale istotnie mało wymagające zadanie
ODPOWIEDZ