1.1 Udowodnij, ze jedynymi liczbami rzeczywistymi x, y, z spelniajacymi równanie
3x� + y� + z� = 2x(y + z)
sa x = y = z = 0.
1.2 Rozwi�az w liczbach calkowitych równanie
x� = y� + 2x + 12:
1.3 Wykaz, ze liczba naturalna postaci 3k + 2, k 2 N, nie moze byc kwadratem liczby
naturalnej.
1.4 Korzystajac z metody dowodzenia nie wprost wykazac, ze istnieje nieskonczenie wiele liczb
pierwszych.
1.5. Wykaz nierównosc
x,yεR |x + y| ≤ |x| + |y|
na dwa sposoby: konstruujac dowód wprost (trzeba wtedy rozwazyc pewne przypadki) oraz
dowód nie wprost (wykazujac falszywosc nierównosci |x|+ |y| > |x| + |y|).
kilka zadan: udowodnij, wykaz....
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
kilka zadan: udowodnij, wykaz....
ad 1.2
\(\displaystyle{ (x-1)^2=y^2+13}\)
tj
\(\displaystyle{ (x-1-y)(x-1+y)=13}\)
etc
[ Dodano: 30 Września 2007, 16:28 ]
ad 1.3
\(\displaystyle{ 3k+2 =n^2}\)
tj
\(\displaystyle{ 3(k+1) =n^2+1}\)
sprz
\(\displaystyle{ (x-1)^2=y^2+13}\)
tj
\(\displaystyle{ (x-1-y)(x-1+y)=13}\)
etc
[ Dodano: 30 Września 2007, 16:28 ]
ad 1.3
\(\displaystyle{ 3k+2 =n^2}\)
tj
\(\displaystyle{ 3(k+1) =n^2+1}\)
sprz
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nikąd
- Podziękował: 7 razy
kilka zadan: udowodnij, wykaz....
1.1
\(\displaystyle{ {x}^2+{x}^2-2xy+{y}^2+{x}^2-2xz+{z}^2=0 \\ {x}^2+{(x-y)}^2+{(x-z)}^2=0}\)
Kwadrat liczby rzeczywistej jest jest większy bądź równy zero.
1.2
\(\displaystyle{ {x}^2-2x+1-{y}^2=13 \\{(x-1)}^2-{y}^2=13\\(x-1-y)(x-1+y)=13}\)
Teraz robisz kilka układzików równań bo dla liczb całkowitych możliwe czynniki iloczynu 13 to: 13 i 1; 1 i 13; -13 i -1; -1 -13
1.3. Zauważ że liczba 3k+2 przy dzieleniu przez 3 daje resztę dwa, a żaden kwadrat nie daje takiej reszty. Sprawdzmy.
Możliwe są 3 warianty liczby naturalnej. Może wyglądac 3x, 3x+1, badz 3x+2;
Kwadrat każdej z niej przy dzieleniu przez trzy daje reszty:
a)
\(\displaystyle{ {3x}^2=9{x}^2}\)
Reszta 0
b)
\(\displaystyle{ {(3x+1)}^2=3(3{x}^2+2x)+1}\)
Reszta 1
c)
\(\displaystyle{ {(3x+2)}^2=3(3{x}^2+4x+1)+1}\)
Reszta 1
1.4 Jeżeliby była skończona liczba liczb pierwszych to znalazłaby sie liczba która byłaby iloczyn wszystkich liczb pierwszym powiększona o 1 i powstałaby kolejna liczba pierwsza. Co dochodzi do sprzeczności, mamy nastepną liczbę pierwszą
\(\displaystyle{ {x}^2+{x}^2-2xy+{y}^2+{x}^2-2xz+{z}^2=0 \\ {x}^2+{(x-y)}^2+{(x-z)}^2=0}\)
Kwadrat liczby rzeczywistej jest jest większy bądź równy zero.
1.2
\(\displaystyle{ {x}^2-2x+1-{y}^2=13 \\{(x-1)}^2-{y}^2=13\\(x-1-y)(x-1+y)=13}\)
Teraz robisz kilka układzików równań bo dla liczb całkowitych możliwe czynniki iloczynu 13 to: 13 i 1; 1 i 13; -13 i -1; -1 -13
1.3. Zauważ że liczba 3k+2 przy dzieleniu przez 3 daje resztę dwa, a żaden kwadrat nie daje takiej reszty. Sprawdzmy.
Możliwe są 3 warianty liczby naturalnej. Może wyglądac 3x, 3x+1, badz 3x+2;
Kwadrat każdej z niej przy dzieleniu przez trzy daje reszty:
a)
\(\displaystyle{ {3x}^2=9{x}^2}\)
Reszta 0
b)
\(\displaystyle{ {(3x+1)}^2=3(3{x}^2+2x)+1}\)
Reszta 1
c)
\(\displaystyle{ {(3x+2)}^2=3(3{x}^2+4x+1)+1}\)
Reszta 1
1.4 Jeżeliby była skończona liczba liczb pierwszych to znalazłaby sie liczba która byłaby iloczyn wszystkich liczb pierwszym powiększona o 1 i powstałaby kolejna liczba pierwsza. Co dochodzi do sprzeczności, mamy nastepną liczbę pierwszą
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lodz
- Podziękował: 1 raz
kilka zadan: udowodnij, wykaz....
w zad 1.3 w punkcie a) powinno byc chyba (3x)�=9x�
ale dzieki bardzo za te rozwiazania ;*
ale dzieki bardzo za te rozwiazania ;*
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
kilka zadan: udowodnij, wykaz....
Witam mam wykazać że wyrażenie
6 +[txt]6^{2}[/txt] +\(\displaystyle{ 6^{3}}\)+…+\(\displaystyle{ 6^{98{}\) +\(\displaystyle{ 6^{99}}\) + \(\displaystyle{ 6^{100}}\) /1+2+4 To /oznacza dzielenie
jest liczba calkowita.
Nie mogę rownież zrozumieć jak obliczyc \(\displaystyle{ 6^{100}}\)
to jest dosc pilne.
6 +[txt]6^{2}[/txt] +\(\displaystyle{ 6^{3}}\)+…+\(\displaystyle{ 6^{98{}\) +\(\displaystyle{ 6^{99}}\) + \(\displaystyle{ 6^{100}}\) /1+2+4 To /oznacza dzielenie
jest liczba calkowita.
Nie mogę rownież zrozumieć jak obliczyc \(\displaystyle{ 6^{100}}\)
to jest dosc pilne.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nikąd
- Podziękował: 7 razy
kilka zadan: udowodnij, wykaz....
Pogrupuj wyrazy \(\displaystyle{ (6+6^2)+(6^3+6^4)....(6^99+6^100)=6(6+1)+6^3(1+6)+6^99(1+6)}\)