Witam.
Mam oto taki problem:
Znajdź najmniejszą liczbę całkowitą z przedziału \(\displaystyle{ {0,1,2,...,2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot ... \cdot p _{s}-1}}\) taką, że nie przystaje do następujących modulo: \(\displaystyle{ a _{1}\pmod{2} ; a _{2}\pmod{3} ; ... ; a_{s}\pmod{p _{s}}}\)
W przypadku kiedy to będzie problemem, prosiłbym o mocne ograniczenie z góry tej liczby.
Pozdrawiam.
Najmniejsza liczba z przedziału.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Najmniejsza liczba z przedziału.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2018, o 22:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.