Składniki iloczynu
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Składniki iloczynu
Niech \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) będą kolejnymi liczbami pierwszymi nieparzystymi. Udowodnić, że \(\displaystyle{ p+q}\) jest iloczynem co najmniej trzech liczb naturalnych większych od \(\displaystyle{ 1}\) (niekoniecznie różnych).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Składniki iloczynu
Co?
\(\displaystyle{ p<\frac{p+q}{2}<q}\) gdy \(\displaystyle{ p<q}\), więc skoro \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) są kolejnymi liczbami pierwszymi nieparzystymi, to liczba \(\displaystyle{ \frac{p+q}{2}}\) po pierwsze jest całkowita, a po drugie nie może być liczbą pierwszą. Więc istnieje jakiś nietrywialny dzielnik \(\displaystyle{ r}\) liczby \(\displaystyle{ \frac{p+q}{2}}\) (tj. mniejszy od niej a większy od \(\displaystyle{ 1}\)), no to wtedy
\(\displaystyle{ p+q=2\cdot r\cdot \frac{p+q}{2r}}\)
\(\displaystyle{ p<\frac{p+q}{2}<q}\) gdy \(\displaystyle{ p<q}\), więc skoro \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) są kolejnymi liczbami pierwszymi nieparzystymi, to liczba \(\displaystyle{ \frac{p+q}{2}}\) po pierwsze jest całkowita, a po drugie nie może być liczbą pierwszą. Więc istnieje jakiś nietrywialny dzielnik \(\displaystyle{ r}\) liczby \(\displaystyle{ \frac{p+q}{2}}\) (tj. mniejszy od niej a większy od \(\displaystyle{ 1}\)), no to wtedy
\(\displaystyle{ p+q=2\cdot r\cdot \frac{p+q}{2r}}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Składniki iloczynu
jeśli \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) są kolejnymi liczbami pierwszymi nieparzystymi, to\(\displaystyle{ p+q}\) jest parzyste, więc \(\displaystyle{ 2}\) dzieli \(\displaystyle{ p+q}\). Stąd \(\displaystyle{ p+q = 2s}\). Jeśli \(\displaystyle{ s}\) byłoby liczbą pierwszą, to s leżałby między \(\displaystyle{ p}\) i\(\displaystyle{ q}\), sprzeczność , cnd...
Kto jest szybszy od Premislava
odp.:
Kto jest szybszy od Premislava
odp.:
Ukryta treść: