Równanie z trzema niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Yakushima
- Podziękował: 80 razy
Równanie z trzema niewiadomymi
Rozwiązać w całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ \frac{1}{x}+\frac{2}{xy}+\frac{3}{xyz}=1}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Równanie z trzema niewiadomymi
\(\displaystyle{ yz+2z+3=xyz\\
z(xy-y-2)=3}\)
a)
\(\displaystyle{ \begin{cases} z=1 \\ xy-y-2=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} z=1 \\ y(x-1)=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} z=1 \\ y=1 \wedge (x-1)=5 \end{cases} \vee \begin{cases} z=1 \\ y=5 \wedge (x-1)=1 \end{cases}}\)
...
b)
\(\displaystyle{ \begin{cases} z=3 \\ xy-y-2=1 \end{cases}}\)
...
z(xy-y-2)=3}\)
a)
\(\displaystyle{ \begin{cases} z=1 \\ xy-y-2=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} z=1 \\ y(x-1)=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} z=1 \\ y=1 \wedge (x-1)=5 \end{cases} \vee \begin{cases} z=1 \\ y=5 \wedge (x-1)=1 \end{cases}}\)
...
b)
\(\displaystyle{ \begin{cases} z=3 \\ xy-y-2=1 \end{cases}}\)
...