Witam. Jako, że jestem nowy to się przywitam
Mam problem ze zrozumieniem działań w ciele a mianowicie zadanie:
a) \(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} + \frac{1}{5}}\) w ciele \(\displaystyle{ \ZZ_{7}}\)
b) \(\displaystyle{ -2 \cdot \left( 1+ \frac{2}{3} \right) + \frac{3}{2}}}\) w ciele \(\displaystyle{ \ZZ_{5}}\)
c) \(\displaystyle{ 2 \cdot \left( 5^{-1} - 2 \cdot 4\right)}\) w pierścieniu \(\displaystyle{ \ZZ_6}\)
Kompletnie nie wiem o co w tym chodzi jeżeli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć w sposób "łopatologiczny"
Działania w ciele
Działania w ciele
Ostatnio zmieniony 16 mar 2018, o 03:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Działania w ciele
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=4 \\
\frac{1}{3}=5 \\
\frac{1}{5}=3}\)
\frac{1}{3}=5 \\
\frac{1}{5}=3}\)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2018, o 03:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Działania w ciele
Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\) w ciele \(\displaystyle{ \ZZ_7}\) to element odwrotny do \(\displaystyle{ x}\). Spełnia więc \(\displaystyle{ x \cdot x^{-1}=1}\)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2018, o 03:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.