Witam. Borykam się z takim problemem:
Czy ilość liczb całkowitych występujących w przedziale \(\displaystyle{ \left(\frac{2n+1}{4}; n \right\rangle}\) można wyrazić w postaci jawnej funkcji \(\displaystyle{ f(n)}\). Odpowiedź twierdzącą uzasadnij postacią jawną. Odpowiedź przeczącą uzasadnij.
Ciekawe pytańsko
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Ciekawe pytańsko
Ostatnio zmieniony 20 lut 2018, o 15:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Ciekawe pytańsko
Owszem \(\displaystyle{ f(n) = n - \left\lfloor \frac{2n+1}{4} \right\rfloor}\)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2018, o 15:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Ciekawe pytańsko
racja, no to
\(\displaystyle{ f(n) = \max \left\{ n - \left\lfloor \frac{2n+1}{4} \right\rfloor,1+-n + \left\lfloor \frac{2n+1}{4} \right\rfloor\right\}}\)
\(\displaystyle{ f(n) = \max \left\{ n - \left\lfloor \frac{2n+1}{4} \right\rfloor,1+-n + \left\lfloor \frac{2n+1}{4} \right\rfloor\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2018, o 15:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Ciekawe pytańsko
\(\displaystyle{ n}\) jest oczywiście naturalne
Ostatnio zmieniony 20 lut 2018, o 15:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Ciekawe pytańsko
Rozumiem, że jest naturalne, ale dlaczego "oczywiście" ?PoweredDragon pisze:\(\displaystyle{ n}\) jest oczywiście naturalne
JK