Uzasadnić, że równanie nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych
\(\displaystyle{ x^{3}+14y^{3}=12}\)
równanie, brak rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 8 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: równanie, brak rozwiązań
\(\displaystyle{ x=2t, x^3=8t^3}\)
\(\displaystyle{ 8t^3+14y^3=12/:2}\)
\(\displaystyle{ 4t^3+7y^3=6}\)
\(\displaystyle{ y=2s, y^3=8s^3}\)
\(\displaystyle{ 4t^3+7 \cdot 8s^3=6/:2}\)
\(\displaystyle{ 2t^3+7 \cdot 4s^3=3}\)
\(\displaystyle{ 2|3}\)
sprzeczność
Totalny brak rozwiązań...
\(\displaystyle{ 8t^3+14y^3=12/:2}\)
\(\displaystyle{ 4t^3+7y^3=6}\)
\(\displaystyle{ y=2s, y^3=8s^3}\)
\(\displaystyle{ 4t^3+7 \cdot 8s^3=6/:2}\)
\(\displaystyle{ 2t^3+7 \cdot 4s^3=3}\)
\(\displaystyle{ 2|3}\)
sprzeczność
Totalny brak rozwiązań...