Dowod zawierania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
anios0025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 18 lis 2017, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 18 razy

Dowod zawierania

Post autor: anios0025 »

Proszę o pomoc. Wydaje mi się, że dowód nie jest trudny, tylko nie wiem jak zrobić. :/

Dla \(\displaystyle{ s\ge 0}\) oznaczamy \(\displaystyle{ K_{s} : \left\{(x,y) \in \RR^{2} : x^{2} +(y-s)^2\le s\right\}}\)

Wykazać, że maja miejsce następujące zawierania: \(\displaystyle{ {(x,y):y ge x^{2}} subsetigcup_{s in \NN}K_{s} subsetigcup_{in]0,infty[} K_{s}=left{(x,y):y ge x^{2}-frac{1}{4}
ight}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2018, o 02:16 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj nawiasów „wbudowanych” i skaluj je w miarę potrzeby.
ODPOWIEDZ