Hej. Na jednej ze stron matematycznych spotkałem się ze zdaniem, które przytoczę co do słowa:
"Zbiór liczb wymiernych często oznacza się literą \(\displaystyle{ \QQ}\). Każda liczba całkowita i każda liczba naturalna jest liczbą wymierną. Liczbami wymiernymi są ułamki zwykłe oraz ułamki dziesiętne, które mają skończone lub nieskończone okresowe rozwinięcie dziesiętne."
To nie jest dla mnie oczywiste więc chcę zapytać czy to jest na pewno poprawne sformułowanie? Chodzi mi głównie o okresy, dokładnie każda liczba typu \(\displaystyle{ 0,(667)}\) jest liczbą wymierną?
Pytanie o liczby wymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Re: Pytanie o liczby wymierne
Tak, bo każdy ułamek okresowy można zamienić na ułamek zwykły
Spróbuj sam
ułóż równanie
\(\displaystyle{ x=\mbox{ułamek okresowy}}\)
rozpisz ten ułamek bez nawiasów, z kilkoma okresami i kropeczkami na końcu
Pomnóż równanie stronami przez jedynkę z tyloma zerami, ile jest cyfr w okresie
odejmij stronami dwa ostatnie równania
Spróbuj sam
ułóż równanie
\(\displaystyle{ x=\mbox{ułamek okresowy}}\)
rozpisz ten ułamek bez nawiasów, z kilkoma okresami i kropeczkami na końcu
Pomnóż równanie stronami przez jedynkę z tyloma zerami, ile jest cyfr w okresie
odejmij stronami dwa ostatnie równania
Ostatnio zmieniony 30 sty 2018, o 13:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Pytanie o liczby wymierne
Tak, bo każdą taką liczbę możesz zamienić ułamek zwykły o całkowitym liczniku i mianowniku.
\(\displaystyle{ 0,(667)=\frac{667}{999}}\)
\(\displaystyle{ 0,(667)=\frac{667}{999}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 sty 2018, o 09:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Re: Pytanie o liczby wymierne
Jakiś czas temu poznałem sposób zamiany, lecz chciałem się upewnić. Uprzejmie Wam dziękuję!