Udowodnij z potęgami i liczbą K

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
gamma08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 wrz 2016, o 21:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: gamma08 »

Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ \frac{7^1+7^2+7^3+K+7^{400}}{400}}\) jest liczbą naturalną.
Nie wiem zupełnie co z tym zrobić, bo nie jest podane, co to jest \(\displaystyle{ K}\) . Wiem, że suma potęg siódemek ma na końcu \(\displaystyle{ 20}\) . Ale chyba nie tędy droga...
Ostatnio zmieniony 20 sty 2018, o 19:26 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: a4karo »

Czegoś brak, bo dla różnych \(\displaystyle{ K}\) jedna na czterysta takich liczb jest naturalna.
gamma08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 wrz 2016, o 21:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: gamma08 »

To jest zadanie konkursowe z poziomu gimnazjum (Małopolski Konkurs Matematyczny styczeń 2018). Dokładnie tak brzmiało.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: PoweredDragon »

Raczej niemożliwe, że tak brzmiało zadanie z konkursu. Jak spojrzałem, w internecie jeszcze nie ma zadań z tego etapu, ale w tym momencie zadanie jest źle sformułowane
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: Jan Kraszewski »

Pewnie chodzi o
Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ \frac{7^1+7^2+7^3+\dots+7^{400}}{400}}\) jest liczbą naturalną.
JK
gamma08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 wrz 2016, o 21:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Re: Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: gamma08 »

Jestem w 100% pewna, że tak wyglądało to zadanie. Może zamieszczą na stronie kuratoryjnej informację o błędzie...
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: arek1357 »

Musi być jedynka na początku żeby ta suma się dzieliła przez 400 i bez tego głupiego K...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: Jan Kraszewski »

arek1357 pisze:Musi być jedynka na początku żeby ta suma się dzieliła przez 400
Jesteś pewny?

JK
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: arek1357 »

Sprawdzałem tak.

Oczywiście zamiast jedynki może być co inne pasujące, ale najbardziej adekwatna jest jedynka...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: Jan Kraszewski »

arek1357 pisze:Sprawdzałem tak.

Oczywiście zamiast jedynki może być co inne pasujące, ale najbardziej adekwatna jest jedynka...
No popatrz, a ja sprawdzałem i pasuje mi bez jedynki. Co oznacza, że według mnie z jedynką jest to nieprawda.

JK
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: arek1357 »

Może i masz racje muszę sprawdzić dokładniej może zrobiłem to za szybko...

Oj tak sprawdziłem i się machnąłem masz rację....

Wyjdzie 100 sum , o wyniku =0 oczywiście modulo...

Tym bardziej teraz twierdzę, że K to głupota...

Chyba żeby zadać pytanie dla jakich K ta suma dzieli się przez 400 to już ciut mądrzej brzmi...
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Udowodnij z potęgami i liczbą K

Post autor: PoweredDragon »

Jan Kraszewski pisze:Pewnie chodzi o
Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ \frac{7^1+7^2+7^3+\dots+7^{400}}{400}}\) jest liczbą naturalną.
JK
Pewnie tak
... rejzad.pdf
ODPOWIEDZ