Wartość wyrażenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Wartość wyrażenia?
Ile wynosi wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) ?
Jest to \(\displaystyle{ 1}\) , bo zera się skrócą czy zero?
Czy to jest prawdziwe?
\(\displaystyle{ 0 \cdot\frac{4}{0} = 4}\)
Jest to \(\displaystyle{ 1}\) , bo zera się skrócą czy zero?
Czy to jest prawdziwe?
\(\displaystyle{ 0 \cdot\frac{4}{0} = 4}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2018, o 14:19 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Wartość wyrażenia?
\(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) jest to symbol nieoznaczony. To znaczy nie ma sensu liczbowego.
Tak samo twój drugi przypadek. Pamiętaj, że w mianowniku nie może być zera.
Tak samo twój drugi przypadek. Pamiętaj, że w mianowniku nie może być zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 22219
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wartość wyrażenia?
Z definicji \(\displaystyle{ a/b=x}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ a=bx}\) . Gdy \(\displaystyle{ a\neq 0}\) i \(\displaystyle{ b=0}\) , nie ma \(\displaystyle{ x}\) spełniających ten warunek. Natomiast dla \(\displaystyle{ a=0}\) każde \(\displaystyle{ x}\) to spełnia. Wniosek stąd, że nie da się dobrze określić \(\displaystyle{ 0/0}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Wartość wyrażenia?
Aha, czyli zer nie można skrócić do jedynek?
Kiedyś było: niema żadnego \(\displaystyle{ x}\), który podniesiony do kwadratu da \(\displaystyle{ 2}\) i wprowadzono \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) .
NastępnieL nie ma żadnego \(\displaystyle{ x}\) co podniesiony do kwadratu da liczbę rzeczywistą ujemną i wprowadzono liczby urojone.
To może w tym przypadku co ja przedstawiłem jest podobnie.
Brakuje nam liczby.
Kiedyś było: niema żadnego \(\displaystyle{ x}\), który podniesiony do kwadratu da \(\displaystyle{ 2}\) i wprowadzono \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) .
NastępnieL nie ma żadnego \(\displaystyle{ x}\) co podniesiony do kwadratu da liczbę rzeczywistą ujemną i wprowadzono liczby urojone.
To może w tym przypadku co ja przedstawiłem jest podobnie.
Brakuje nam liczby.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3844
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Wartość wyrażenia?
Nie jest, bo problem jest zupełnie innej natury. Niemożność dzielenia przez \(\displaystyle{ 0}\) wynika wprost z definicji i własności mnożenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Wartość wyrażenia?
Można też podejść z innej strony (nie jako dowód czy powód, ale dodatkowe uzasadnienie).
Dla funkcji \(\displaystyle{ \frac{0}{x}}\) granica w zerze wynosi \(\displaystyle{ 0}\) .
Dla funkcji \(\displaystyle{ \frac{x}{x}}\) granica w zerze wynosi \(\displaystyle{ 1}\) .
Dla funkcji \(\displaystyle{ \frac{\left| x\right|}{x}}\) granica w zerze wynosi \(\displaystyle{ 1}\) (prawostronnie) i \(\displaystyle{ -1}\) (lewostronnie).
Tak samo dla funkcji \(\displaystyle{ \frac{a}{x}}\) dla \(\displaystyle{ a >0}\) granica w zerze wynosi \(\displaystyle{ \pm \infty}\) dla odpowiednio granicy prawostronnej i lewostronnej.
Innymi słowy, nie ma jednoznacznej wartości dla liczby posiadającej zero w mianowniku. Innymi słowy zapis \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) jest niejednoznaczny (co już uzasadnił a4karo).
Dla funkcji \(\displaystyle{ \frac{0}{x}}\) granica w zerze wynosi \(\displaystyle{ 0}\) .
Dla funkcji \(\displaystyle{ \frac{x}{x}}\) granica w zerze wynosi \(\displaystyle{ 1}\) .
Dla funkcji \(\displaystyle{ \frac{\left| x\right|}{x}}\) granica w zerze wynosi \(\displaystyle{ 1}\) (prawostronnie) i \(\displaystyle{ -1}\) (lewostronnie).
Tak samo dla funkcji \(\displaystyle{ \frac{a}{x}}\) dla \(\displaystyle{ a >0}\) granica w zerze wynosi \(\displaystyle{ \pm \infty}\) dla odpowiednio granicy prawostronnej i lewostronnej.
Innymi słowy, nie ma jednoznacznej wartości dla liczby posiadającej zero w mianowniku. Innymi słowy zapis \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) jest niejednoznaczny (co już uzasadnił a4karo).
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Wartość wyrażenia?
A nie można po prostu skrócić tych zer?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2017, o 00:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny.
Powód: Błąd ortograficzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Wartość wyrażenia?
Jakbyś skrócił zera, to otrzymałbyś \(\displaystyle{ 1}\) , a pokazałem ci, że zależnie od sytuacji otrzymać możemy też \(\displaystyle{ 0}\) czy \(\displaystyle{ -1}\) . Nie można ich po prostu skrócić, bo zakładając, że \(\displaystyle{ \frac{0}{0} = a}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ a}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ 0=0}\) , zatem \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) jest każdą liczbą rzeczywistą.
-
- Użytkownik
- Posty: 22219
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wartość wyrażenia?
Jak skracać zera, to proponuję to:
\(\displaystyle{ \frac00=\frac{2\cdot 0}{1\cdot 0}=\fracw1=2}\)
\(\displaystyle{ \frac00=\frac{3\cdot 0}{1\cdot 0}=\frac31=3}\)
\(\displaystyle{ \frac00=\frac{1\cdot 0}{3\cdot 0}=\frac13}\)
Wystarczy?
\(\displaystyle{ \frac00=\frac{2\cdot 0}{1\cdot 0}=\fracw1=2}\)
\(\displaystyle{ \frac00=\frac{3\cdot 0}{1\cdot 0}=\frac31=3}\)
\(\displaystyle{ \frac00=\frac{1\cdot 0}{3\cdot 0}=\frac13}\)
Wystarczy?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Wartość wyrażenia?
To inaczej. Czy nie ma takiej liczby innej niż rzeczywistej, która jest rozwiązaniem tego równania.
\(\displaystyle{ 0 \cdot x =3}\) .
\(\displaystyle{ 0 \cdot x =3}\) .
Ostatnio zmieniony 4 sty 2018, o 14:33 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Wartość wyrażenia?
Nie ma. \(\displaystyle{ 0}\) w zbiorze liczb rzeczywistych z definicji jest taką liczbą, że \(\displaystyle{ 0 \cdot x = 0}\) .
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Wartość wyrażenia?
Może być na odczepnego:To inaczej. Czy nie ma takiej liczby innej niż rzeczywistej, która jest rozwiązaniem tego równania.
\(\displaystyle{ \infty}\) , ale to nie liczba, jeśli już tak bardzo chcesz żeby coś było...
-
- Administrator
- Posty: 34304
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wartość wyrażenia?
\(\displaystyle{ \infty}\) nie istnieje (nie jest bytem), więc słabo...arek1357 pisze:\(\displaystyle{ \infty}\) , ale to nie liczba, jeśli już tak bardzo chcesz żeby coś było...
JK