Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Cześć!
Chciałbym określić czy taka liczba \(\displaystyle{ 2 ^{2 ^{127}-1 }-1}\) jest pierwsza czy nie.
Wiem, że jest ona znacznie większa od największej znanej liczby pierwszej Mersenne'a, ale mam dość duże przeczucie, że jest pierwsza.
Jeżeli obliczenia będą zbyt duże to czy było możliwe podłączenie do projekty typu Polymath itp.?
Pozdrawiam.
Chciałbym określić czy taka liczba \(\displaystyle{ 2 ^{2 ^{127}-1 }-1}\) jest pierwsza czy nie.
Wiem, że jest ona znacznie większa od największej znanej liczby pierwszej Mersenne'a, ale mam dość duże przeczucie, że jest pierwsza.
Jeżeli obliczenia będą zbyt duże to czy było możliwe podłączenie do projekty typu Polymath itp.?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2017, o 01:36 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Moim zdaniem jet liczbą złożoną ponieważ:
\(\displaystyle{ q := 2 p + 1}\) jest liczbą złożoną a nie liczbą pierwszą, wypowiedź swą opieram na
związku liczb złożonych Mersenne’a z liczbami pierwszymi Germain.
Nie jestem ekspertem, więc mogę się mylić.
\(\displaystyle{ q := 2 p + 1}\) jest liczbą złożoną a nie liczbą pierwszą, wypowiedź swą opieram na
związku liczb złożonych Mersenne’a z liczbami pierwszymi Germain.
Nie jestem ekspertem, więc mogę się mylić.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Ale skoro \(\displaystyle{ q := 2p+1}\) jest złożona, to znaczy, że \(\displaystyle{ p}\) nie jest liczbą pierwszą Germain i nie możemy wnioskować nic nt. podzielności przez nią...
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Re: Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Czyżbyś stawiał hipotezę, że każdy element ciągu danego rekurencją
\(\displaystyle{ M_1 = 2,\ M_{n+1}=2^{M_n}-1}\)
jest liczbą pierwszą?
\(\displaystyle{ M_1 = 2,\ M_{n+1}=2^{M_n}-1}\)
jest liczbą pierwszą?
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Masz racje PoweredDragon, co prawda pierwsze trzy liczby ciągu zaproponowanego przez Kaf są liczbami pierwszymi, ale są to początkowe liczby pierwsze mające bardzo wysoki stopień prawdopodobieństwa bycia liczbami pierwszymi. Poza tym MKultra zaproponował ciekawą liczbę bycia pierwszą. Moją propozycją jest na razie \(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+13}\) , bo do tej pory nie znalazłem dzielnika.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2017, o 05:02 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: na razie.
Powód: Poprawa wiadomości: na razie.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Re: Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Ta hipoteza jest to projekt badawczy nad którym pracuje grupa matematyków z PolskiKaf pisze:Czyżbyś stawiał hipotezę, że każdy element ciągu danego rekurencją
\(\displaystyle{ M_1 = 2,\ M_{n+1}=2^{M_n}-1}\)
jest liczbą pierwszą?
-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Można tą liczbę zapisać jako:
\(\displaystyle{ 2^{170141183460469231731687303715884105727}-1}\)
A dalej tylko \(\displaystyle{ 170141183460469231731687303715884105727}\) razy pomnożyć przez \(\displaystyle{ 2}\) i odjąć \(\displaystyle{ 1}\) i test aks...
Pozdrówka
-- 12 gru 2017, o 14:10 --
To powyżej to taki żarcik.
Jak można prosto oszacować? Aby zapisać tą liczbę w zapisie dziesiętnym, potrzeba jedynie ok.
\(\displaystyle{ 51217599715257498254652122447982527514}\) cyfr. Potrzebny byłby chyba taki nieco większy dysk...
Pozdrówka
-- 12 gru 2017, o 17:49 --
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+13 | 9547}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+13 | 1809683}\)
\(\displaystyle{ 2^{170141183460469231731687303715884105727}-1}\)
A dalej tylko \(\displaystyle{ 170141183460469231731687303715884105727}\) razy pomnożyć przez \(\displaystyle{ 2}\) i odjąć \(\displaystyle{ 1}\) i test aks...
Pozdrówka
-- 12 gru 2017, o 14:10 --
To powyżej to taki żarcik.
Jak można prosto oszacować? Aby zapisać tą liczbę w zapisie dziesiętnym, potrzeba jedynie ok.
\(\displaystyle{ 51217599715257498254652122447982527514}\) cyfr. Potrzebny byłby chyba taki nieco większy dysk...
Pozdrówka
-- 12 gru 2017, o 17:49 --
Muszę Cię Kera zmartwić - na szybkiegoKera pisze:...Moją propozycją jest na razie \(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+13}\) , bo do tej pory nie znalazłem dzielnika.
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+13 | 9547}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+13 | 1809683}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2017, o 05:03 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Brombal nie wiem jak to liczyłeś ale:
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+2409 | 9547}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+315391 | 1809683}\)
Kera pisze:...Moją propozycją jest na razie \(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+13}\) , bo do tej pory nie znalazłem dzielnika.
podane liczby dzielą:Brombal pisze:Muszę Cię Kera zmartwić - na szybkiego
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+13 | 9547}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+13 | 1809683}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+2409 | 9547}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+315391 | 1809683}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2017, o 05:03 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Jak dla mnie sam zapis \(\displaystyle{ a \mid b}\) gdzie \(\displaystyle{ a > b}\) jest dosyć dziwny, ponieważ nie rozumiem co oznacza, mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
PoweredDragon - w zapisie wszyscy "wią" o co chodzi
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+2409 | 9547}\)?
mi na szybkiego wychodzi
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+2409 | 283}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+2409 | 643}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+2409 | 196073}\)
widocznie mam coś skopane albo ktoś inny ma coś skopane . Programik do tego obliczenia napisałem z ręki ale nie widzę błędów .
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+315391 | 11}\) co łatwo udowodnić \(\displaystyle{ 3 + 5+ 9 =17,\ 1 +1+3 +1 =6,\ 17-6 = 11}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+315391 | 19}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+2409 | 9547}\)?
mi na szybkiego wychodzi
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+2409 | 283}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+2409 | 643}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+2409 | 196073}\)
widocznie mam coś skopane albo ktoś inny ma coś skopane . Programik do tego obliczenia napisałem z ręki ale nie widzę błędów .
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+315391 | 11}\) co łatwo udowodnić \(\displaystyle{ 3 + 5+ 9 =17,\ 1 +1+3 +1 =6,\ 17-6 = 11}\)
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}}+315391 | 19}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Dopiero teraz zauważyłem że zapomniałem o jedynce. Powinno być:
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}-1}+13}\)
Brombal jeżeli mój program działa poprawnie, to żadna liczba pierwsza do 30 000 nie dzieli \(\displaystyle{ 10^{10^{8}-1}+13}\) , mógłbyś to potwierdzić?
\(\displaystyle{ 10^{10^{8}-1}+13}\)
Brombal jeżeli mój program działa poprawnie, to żadna liczba pierwsza do 30 000 nie dzieli \(\displaystyle{ 10^{10^{8}-1}+13}\) , mógłbyś to potwierdzić?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Test pierwszości dla bardzo dużej liczby.
Skoro już przy tym jesteśmy, to
\(\displaystyle{ a \mid b}\) oznacza, że \(\displaystyle{ a}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ b}\), a nie \(\displaystyle{ b}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ a}\); stąd zapis \(\displaystyle{ a \mid b}\) dla \(\displaystyle{ a > b}\) nie ma sensu. Tak samo z resztą zapis \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) jest pozbawiony sensu.
Co do liczby
\(\displaystyle{ 10^{{10^8}-1}+13}\) , wg mojego programu żadna liczba pierwsza do 10 tys. tego nie dzieli, więc wystarczy sprawdzenie od 10k do 30k.
\(\displaystyle{ a \mid b}\) oznacza, że \(\displaystyle{ a}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ b}\), a nie \(\displaystyle{ b}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ a}\); stąd zapis \(\displaystyle{ a \mid b}\) dla \(\displaystyle{ a > b}\) nie ma sensu. Tak samo z resztą zapis \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) jest pozbawiony sensu.
Co do liczby
\(\displaystyle{ 10^{{10^8}-1}+13}\) , wg mojego programu żadna liczba pierwsza do 10 tys. tego nie dzieli, więc wystarczy sprawdzenie od 10k do 30k.