Arytmetyka modularna.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tangerine11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 14 razy

Arytmetyka modularna.

Post autor: tangerine11 »

Zadanie:

Czy \(\displaystyle{ 5^{70} = 2(mod71)}\)?

Zadanie rozwiązałam metodą zamiany wykładnika na potęgi dwójki, \(\displaystyle{ 5^{2}=25(mod71)}\), \(\displaystyle{ 5^{4}=57(mod71)}\), \(\displaystyle{ 5^{64}=57(mod71}\)), ostatecznie odpowiedź brzmi nie, bo \(\displaystyle{ 5^{70} = 1(mod71)}\).

Da się to zrobić szybciej?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Arytmetyka modularna.

Post autor: kerajs »

Można od razu z małego twierdzenia Fermata.
Jeśli \(\displaystyle{ p}\) jest pierwsza to \(\displaystyle{ a^{p-1}\equiv 1(mod \ p)}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Arytmetyka modularna.

Post autor: Premislav »

Jeszcze oczywiście \(\displaystyle{ a}\) nie może być podzielna przez \(\displaystyle{ p}\), ale tu rzecz jasna to działa.
tangerine11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 14 razy

Re: Arytmetyka modularna.

Post autor: tangerine11 »

Rzeczywiście, zadanie jest ewidentnie pod to twierdzenie. Dziękuję.
ODPOWIEDZ