Jaka to liczba która ma...
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Jaka to liczba która ma...
Liczba naturalna ma dokładnie cztery dzielniki których suma jest równa \(\displaystyle{ s}\).Znajdz te liczbę jeśli \(\displaystyle{ s=56}\).
Nawet nie wiem jak zacząć,zadanie rozumiem ale ruszyć to nie potrafię.
Nawet nie wiem jak zacząć,zadanie rozumiem ale ruszyć to nie potrafię.
Re: Jaka to liczba która ma...
Liczbę dzielników ustalisz z rozkładu na czynniki pierwsze. Jeśli nasza liczba ma rozkład na dwa różne czynniki \(\displaystyle{ pq}\), to dzielnikami są \(\displaystyle{ 1,p,q,pq.}\) Jeśli mamy \(\displaystyle{ p^2}\), to dzielniki są postaci \(\displaystyle{ 1,p,p^2}\), więc za mało. Dla \(\displaystyle{ s=56}\) musisz przedstawić \(\displaystyle{ 56=1+p+q+pq}\) i znaleźć wszystkie takie możliwości. Np. pasuje \(\displaystyle{ p=3,q=13}\) i mamy liczbę \(\displaystyle{ 39}\). Dalej szukaj sam.
Chyba określiłem jak bym się zabrał do zadania.
Chyba określiłem jak bym się zabrał do zadania.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2017, o 07:29 przez szw1710, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Jaka to liczba która ma...
Niech dzielnikami tej liczby będą: \(\displaystyle{ 1 , p , q , n}\) ( \(\displaystyle{ n}\) to szukana liczba )
Mamy:
\(\displaystyle{ 1 + p+q+n=56}\) ( \(\displaystyle{ p,q}\) - liczby pierwsze )
Ponieważ liczba \(\displaystyle{ n}\) ma tylko cztery dzielniki, więc: \(\displaystyle{ \frac{n}{p}=q \Leftrightarrow p\cdot q=n}\)
Mamy uklad równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 + p+q+n=56 \\ p\cdot q=n \end{cases}}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow (p+1)(q+1)=56}\)
i rozwiązuj
Np.: \(\displaystyle{ 4\cdot 14=56}\) i mamy: \(\displaystyle{ p=3}\) oraz \(\displaystyle{ q=13}\) oraz \(\displaystyle{ p\cdot q=39}\)
a więc szukana liczba , to \(\displaystyle{ 39}\)
Mamy:
\(\displaystyle{ 1 + p+q+n=56}\) ( \(\displaystyle{ p,q}\) - liczby pierwsze )
Ponieważ liczba \(\displaystyle{ n}\) ma tylko cztery dzielniki, więc: \(\displaystyle{ \frac{n}{p}=q \Leftrightarrow p\cdot q=n}\)
Mamy uklad równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 + p+q+n=56 \\ p\cdot q=n \end{cases}}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow (p+1)(q+1)=56}\)
i rozwiązuj
Np.: \(\displaystyle{ 4\cdot 14=56}\) i mamy: \(\displaystyle{ p=3}\) oraz \(\displaystyle{ q=13}\) oraz \(\displaystyle{ p\cdot q=39}\)
a więc szukana liczba , to \(\displaystyle{ 39}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, o 14:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Re: Jaka to liczba która ma...
Zapomnieliście o drugim przypadku. Liczba naturalna ma 4 dzielniki wtedy i tylko wtedy gdy:
\(\displaystyle{ n=pq}\) gdzie \(\displaystyle{ p,q}\) są różnymi liczbami pierwszymi albo gdy jest sześcianem liczby pierwszej: \(\displaystyle{ n=p^3}\). Można się przekonać, że w tym drugim przypadku rozwiązań nie ma, ale aby rozwiązanie było kompletne trzeba rozważyć ten przypadek.
\(\displaystyle{ n=pq}\) gdzie \(\displaystyle{ p,q}\) są różnymi liczbami pierwszymi albo gdy jest sześcianem liczby pierwszej: \(\displaystyle{ n=p^3}\). Można się przekonać, że w tym drugim przypadku rozwiązań nie ma, ale aby rozwiązanie było kompletne trzeba rozważyć ten przypadek.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Jaka to liczba która ma...
Ano nie trzeba, bo wtedy \(\displaystyle{ q=p^2}\) i podpada pod ten sam schemat.bakala12 pisze:Zapomnieliście o drugim przypadku. Liczba naturalna ma 4 dzielniki wtedy i tylko wtedy gdy:
\(\displaystyle{ n=pq}\) gdzie \(\displaystyle{ p,q}\) są różnymi liczbami pierwszymi albo gdy jest sześcianem liczby pierwszej: \(\displaystyle{ n=p^3}\). Można się przekonać, że w tym drugim przypadku rozwiązań nie ma, ale aby rozwiązanie było kompletne trzeba rozważyć ten przypadek.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Jaka to liczba która ma...
Ano niezbyt, skoro powiedzieliśmy, że \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) są pierwszea4karo pisze:Ano nie trzeba, bo wtedy \(\displaystyle{ q=p^2}\) i podpada pod ten sam schemat.bakala12 pisze:Zapomnieliście o drugim przypadku. Liczba naturalna ma 4 dzielniki wtedy i tylko wtedy gdy:
\(\displaystyle{ n=pq}\) gdzie \(\displaystyle{ p,q}\) są różnymi liczbami pierwszymi albo gdy jest sześcianem liczby pierwszej: \(\displaystyle{ n=p^3}\). Można się przekonać, że w tym drugim przypadku rozwiązań nie ma, ale aby rozwiązanie było kompletne trzeba rozważyć ten przypadek.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Jaka to liczba która ma...
Tys prowda. Ale wystarczy założyć, żę jedynymi dzielnikami sa liczby \(\displaystyle{ 1,p,q,n}\) i już sprawa się prostuje. (pierwszość mniejszej liczby jest wtedy prostym wnioskiem, a gdy spróbujemy udowodnić pierwszość drugiej, to natkniemy się na problem).
Tak zresztą zrobił to szw1710 jako pierwszy podając jako pierwszy rozwiązanie i do tego rozwiązania komentarz bakala12 się nie stosuje.
Tak zresztą zrobił to szw1710 jako pierwszy podając jako pierwszy rozwiązanie i do tego rozwiązania komentarz bakala12 się nie stosuje.