Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Kulfon
Użytkownik
Posty: 48 Rejestracja: 23 wrz 2007, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Post
autor: Kulfon » 23 wrz 2007, o 20:44
Czy ktoś mógłby mi pomóc to udowodnić?
Chodzi o wykazanie, że np. \(\displaystyle{ 25^{2}}\) to \(\displaystyle{ 2*3}\) i dopisane 25. Pierwsza czywra z potęgowanej liczny razy następna naturalna po niej + 25.
Mam nadzieję, że skapowaliście o co chodzi
Tristan
Użytkownik
Posty: 2353 Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy
Post
autor: Tristan » 23 wrz 2007, o 20:51
Zauważ, że \(\displaystyle{ (\overline{k5})^2=(10k+5)^2=100k^2 +100k+25=100k(k+1)+25}\) .