liczby całkowite

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
maximum2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 19 cze 2017, o 08:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ola
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 5 razy

liczby całkowite

Post autor: maximum2000 »

Mamy x, y całkowite oraz \(\displaystyle{ x \neq y}\). Wykazać że \(\displaystyle{ 3x^3 + 2y^2 \neq x-y .}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: liczby całkowite

Post autor: Premislav »

bzdety:    
Ostatnio zmieniony 18 paź 2017, o 19:35 przez Premislav, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Takahashi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 12 maja 2017, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brak
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Re: liczby całkowite

Post autor: Takahashi »

Nie istnieje test modulo \(\displaystyle{ p < 400}\) rozwiązujący to zadanie.

Swoją drogą, \(\displaystyle{ 6 \cdot 35 = 10 \cdot 21}\).

Swoją drogą (2), \(\displaystyle{ y = -2x = 6}\).
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: liczby całkowite

Post autor: Premislav »

Nie istnieje test modulo \(\displaystyle{ p < 400}\) rozwiązujący to zadanie.
A jak to wywnioskowałeś?
Awatar użytkownika
Takahashi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 12 maja 2017, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brak
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Re: liczby całkowite

Post autor: Takahashi »

Komputer :> Teraz możemy zastanowić się, czy istnieje więcej niż podany wyżej kontrprzykład.
ODPOWIEDZ