Ilość cyfr po przecinku

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ilość cyfr po przecinku

Post autor: anna_ »

Przykładowo
\(\displaystyle{ 13,4567812}\)

Wzór na ilość cyfr przed przecinkiem znam.
Czy jest jakiś wzór na obliczenie ilości jego cyfr po przecinku?

(matematycznie, nie informatycznie)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Ilość cyfr po przecinku

Post autor: Janusz Tracz »

A jakby policzyć cyfry przez przecinkiem z \(\displaystyle{ \left[ a\right]}\) potem pomnożyć liczbę \(\displaystyle{ a}\) przez \(\displaystyle{ 10^{\text{ilość liczb po przecinku}}}\) i policzyć wszystkie cyfry w liczbie \(\displaystyle{ a \cdot10^{\text{ilość liczb po przecinku}}}\). Jeśli odejmiemy te wyniki to dostaniemy \(\displaystyle{ \text{ilość liczb po przecinku}}\). Mamy więc funkcję uwikłaną opisującą ilość liczb po przecinku. Mogłem coś namieszać bo spieszę się i muszę wyjść z domu, niemniej jednak wydaje mi się że powinno zadziałać.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Re: Ilość cyfr po przecinku

Post autor: anna_ »

Żeby pomnożyć \(\displaystyle{ a}\) przez \(\displaystyle{ 10^{\text{ilość liczb po przecinku}}}\) muszę znać ilość cyfr po przecinku
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ilość cyfr po przecinku

Post autor: a4karo »

To jest tak, że niektóre liczby mają skończoną ilość cyfr po przecinku, a większość ma ich nieskończenie wiele. Trudno więc odpowiedzieć na Twoje pytanie w takim sformułowani.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Ilość cyfr po przecinku

Post autor: matmatmm »

Janusz Tracz pisze:A jakby policzyć cyfry przez przecinkiem z \(\displaystyle{ \left[ a\right]}\) potem pomnożyć liczbę \(\displaystyle{ a}\) przez \(\displaystyle{ 10^{\text{ilość liczb po przecinku}}}\) i policzyć wszystkie cyfry w liczbie \(\displaystyle{ a \cdot10^{\text{ilość liczb po przecinku}}}\). Jeśli odejmiemy te wyniki to dostaniemy \(\displaystyle{ \text{ilość liczb po przecinku}}\). Mamy więc funkcję uwikłaną opisującą ilość liczb po przecinku. Mogłem coś namieszać bo spieszę się i muszę wyjść z domu, niemniej jednak wydaje mi się że powinno zadziałać.
To rozumowanie daje równanie tożsamościowe. Oznaczmy przez \(\displaystyle{ x}\) ilość cyfr po przecinku, a przez \(\displaystyle{ \varphi}\) funkcję zwracającą ilość cyfr przed przecinkiem. Mamy więc

\(\displaystyle{ \varphi(a\cdot 10^x)-\varphi(a)=x}\)

\(\displaystyle{ \lceil\log(a\cdot 10^x)\rceil-\lceil\log a\rceil =x}\)

\(\displaystyle{ \lceil\log a +\log 10^x\rceil-\lceil\log a\rceil =x}\)

\(\displaystyle{ \lceil\log a\rceil +x-\lceil\log a\rceil =x}\)

\(\displaystyle{ 0=0}\)

A liczba cyfr po przecinku zależy od rozkładu mianownika na czynniki pierwsze (dla liczb wymiernych oczywiście)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Re: Ilość cyfr po przecinku

Post autor: anna_ »

a4karo pisze:To jest tak, że niektóre liczby mają skończoną ilość cyfr po przecinku, a większość ma ich nieskończenie wiele. Trudno więc odpowiedzieć na Twoje pytanie w takim sformułowani.
Nie chodzi o rozwinięcia dziesiętne jakich ułamków.

Mam liczbę w postaci ułamka dziesiętnego skończonego. Chcę się dowiedzieć czy jest jakiś wzór na obliczenie ilości jej cyfr po przecinku.


\(\displaystyle{ 13,4567812}\)

Przed przecinkiem 2 cyfry - na to jest wzór
Po przecinku - 7 cyfr (jak to policzyć)
ODPOWIEDZ