Witajcie,
potrzebuję do dalszej części zadania wykazać następującą zależność: liczba \(\displaystyle{ 3 ^{64}+3}\) ma być podzielna przez \(\displaystyle{ 19}\). Jak to pokazać? Z góry dziękuję za pomoc
Anka
Wykaż podzielność przez 19
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 36 razy
Re: Wykaż podzielność przez 19
Na mocy tw. Eulera \(\displaystyle{ 19}\) dzieli \(\displaystyle{ 3^{18}\equiv 1 \pmod{19}}\). Zatem również \(\displaystyle{ (3^{18})^3=3^{54}\equiv 1 \pmod{19}}\). Mamy również \(\displaystyle{ 3^{10}=(3^3)^3 \cdot 3 \equiv 8^3 \cdot 3 \equiv 64 \cdot 8 \cdot 3\pmod{19}\equiv 7\cdot 8 \cdot 3 \pmod{19} \equiv 16 \pmod{19}}\)
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ 3^{64}+3=3^{10} \cdot 3^{54} +3\equiv 16+3\pmod{19}\equiv 0 \pmod{19}}\)
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ 3^{64}+3=3^{10} \cdot 3^{54} +3\equiv 16+3\pmod{19}\equiv 0 \pmod{19}}\)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2017, o 14:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \pmod.
Powód: Poprawa wiadomości: \pmod.