Udowodnić, że ilość podziałów liczby naturalnej na parzyste składniki jest równa ilości podziałów w których każdy składnik jest parzystą ilość razy.
\(\displaystyle{ 6= 2+4 =2+2+2 = 6 \
6= 1+1+ 2+2 = 3+3=1+1+1+1+ 1+1}\)
itp.
Proste rozkłady
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Proste rozkłady
To zadanie w istocie wygląda na proste, choć może się mylę.
Łatwo widać, że zarówno w postaci sumy parzystych składników, jak i sumy, w której każdy składnik (jako wartość) występuje parzyście wiele razy można przedstawić tylko liczby parzyste.
Zauważmy, że liczba podziałów liczby \(\displaystyle{ 2n}\) na parzyste (całkowite dodatnie oczywiście) składniki odpowiada liczbie podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\) na jakiekolwiek całkowite dodatnie składniki (wystarczy każdy składnik w takim podziale liczby \(\displaystyle{ 2n}\) podzielić przez \(\displaystyle{ 2}\)).
Analogicznie ta druga liczba: każdy podział tego typu powstaje tak, że bierzemy sobie dowolny podział liczby \(\displaystyle{ n}\) na sumę całkowitych dodatnich składników i powtarzamy każdy składnik.
Coś za trywialne to się zdaje.
Łatwo widać, że zarówno w postaci sumy parzystych składników, jak i sumy, w której każdy składnik (jako wartość) występuje parzyście wiele razy można przedstawić tylko liczby parzyste.
Zauważmy, że liczba podziałów liczby \(\displaystyle{ 2n}\) na parzyste (całkowite dodatnie oczywiście) składniki odpowiada liczbie podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\) na jakiekolwiek całkowite dodatnie składniki (wystarczy każdy składnik w takim podziale liczby \(\displaystyle{ 2n}\) podzielić przez \(\displaystyle{ 2}\)).
Analogicznie ta druga liczba: każdy podział tego typu powstaje tak, że bierzemy sobie dowolny podział liczby \(\displaystyle{ n}\) na sumę całkowitych dodatnich składników i powtarzamy każdy składnik.
Coś za trywialne to się zdaje.