Równania Pella

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Równania Pella

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dane są te równania:
A \(\displaystyle{ x^2-2y^2=k}\)
B \(\displaystyle{ a^2-2b^2=-k}\)
(\(\displaystyle{ k}\) jest ustaloną liczbą całkowitą).
Czy dowolne rozwiązanie równania B może być wygenerowane z jakiegoś rozwiązania równania A przez
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=x+2y \\ b=x+y\end{cases}}\)
?
ODPOWIEDZ