Zadanie z symbolem Newtona

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Menda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 4 razy

Zadanie z symbolem Newtona

Post autor: Menda »

Pokazać, że
p|\(\displaystyle{ {n\choose k}}\) \(\displaystyle{ {\iff}}\) n=\(\displaystyle{ p^{s}}\)
gdzie n,k,s to są liczby całkowite dodatnie, a p jest liczbą pierwszą większą od 2.

Pozdro

________________
Temat poprawiony
":P" - ozdobnik?
bolo
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2007, o 23:20 przez Menda, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11455
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

Zadanie z symbolem Newtona

Post autor: mol_ksiazkowy »

n=6 k=2, p=5 ...i ?
Awatar użytkownika
Menda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 4 razy

Zadanie z symbolem Newtona

Post autor: Menda »

Eh kurcze coś źle przepisałem, albo w ogóle coś jest źle...
A może chodziło o implikację w jedną stronę.

Pozdro
ODPOWIEDZ