kwadrat liczby naturalnej
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 12 wrz 2017, o 18:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
kwadrat liczby naturalnej
Hejo:) Robię takie zadanie i mam z nim problem.
Czy liczba \(\displaystyle{ a=2 \cdot 3^{2013}+3 \cdot 5^ {2014}+4 \cdot 7^{2015}}\) może być kwadratem liczby naturalnej?
W odpowiedzi podano wskazówkę, że ostatnia cyfra tej liczby to 8. Jak to uzasadnić?
Czy liczba \(\displaystyle{ a=2 \cdot 3^{2013}+3 \cdot 5^ {2014}+4 \cdot 7^{2015}}\) może być kwadratem liczby naturalnej?
W odpowiedzi podano wskazówkę, że ostatnia cyfra tej liczby to 8. Jak to uzasadnić?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 12 wrz 2017, o 18:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: kwadrat liczby naturalnej
No, jak słusznie zauważył mol_ksiazkowy, coś nie tak z tą wskazówką, ta liczba jest nieparzysta, gdyż jest sumą dwóch liczb parzystych i jednej nieparzystej.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 12 wrz 2017, o 18:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
kwadrat liczby naturalnej
A już odchodząc od tego zadania to nadal kwestia otwarta pozostaje moje pytanie jak sprawdzić ostatnia liczbę takiej dużej liczby?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: kwadrat liczby naturalnej
Modulo \(\displaystyle{ 10}\).
Mamy
\(\displaystyle{ 3^2 \equiv -1 \pmod{10}\\5^k \equiv 5\pmod{10}, k \in \NN^+\\7^2 \equiv -1 \pmod{10}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3^{2013}+3 \cdot 5^ {2014}+4 \cdot 7^{2015}\equiv \left(6\cdot (-1)^{1006}+3\cdot 5+28 \cdot (-1)^{1007}\right) \pmod{10}}\)
czyli ta Twoja liczba daje resztę \(\displaystyle{ 3}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 10}\). No ale \(\displaystyle{ 3}\) nie jest resztą kwadratową modulo \(\displaystyle{ 10}\), więc ta liczba to nie jest kwadrat liczby naturalnej.-- 27 wrz 2017, o 23:23 --Od dzieciństwa nierzadko mylę się w obliczeniach, więc na wszelki wypadek sprawdziłem i jest OK:
Mamy
\(\displaystyle{ 3^2 \equiv -1 \pmod{10}\\5^k \equiv 5\pmod{10}, k \in \NN^+\\7^2 \equiv -1 \pmod{10}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3^{2013}+3 \cdot 5^ {2014}+4 \cdot 7^{2015}\equiv \left(6\cdot (-1)^{1006}+3\cdot 5+28 \cdot (-1)^{1007}\right) \pmod{10}}\)
czyli ta Twoja liczba daje resztę \(\displaystyle{ 3}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 10}\). No ale \(\displaystyle{ 3}\) nie jest resztą kwadratową modulo \(\displaystyle{ 10}\), więc ta liczba to nie jest kwadrat liczby naturalnej.-- 27 wrz 2017, o 23:23 --Od dzieciństwa nierzadko mylę się w obliczeniach, więc na wszelki wypadek sprawdziłem i jest OK:
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: kwadrat liczby naturalnej
Owszem można się mylić na wielkich liczbach ale takie maleństwo toż to podstawówka pierwszy etap nauczania nie możesz się na tym mylić...Od dzieciństwa nierzadko mylę się w obliczeniach, więc na wszelki wypadek sprawdziłem i jest OK: