Kwadraty i iloczyn

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11428
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Kwadraty i iloczyn

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że równanie \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2+2xyz=1}\) ma nieskończoną ilość rozwiązań w liczbach całkowitych.
Jak można je wyznaczyć ?
(lub choćby niektóre z nich)...?
radagast
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 14 kwie 2011, o 22:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 13 razy

Kwadraty i iloczyn

Post autor: radagast »

każde rozwiązanie postaci:\(\displaystyle{ z=-1}\), \(\displaystyle{ x=y}\) jest dobre
ODPOWIEDZ