Generowanie zbiorów

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
turcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 cze 2017, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Generowanie zbiorów

Post autor: turcik »

Mam takie zbiory
\(\displaystyle{ \Phi\left( 15\right) = \left\{ 1,2,4,7,8,11,13,14\right\}}\)
i
\(\displaystyle{ \Phi\left( 16\right) = \left\{ 1,3,5,7,9,11,13,15\right\}}\)
Czy jest ktos w stanie powiedziec mi jak generowane są te zbiory ?
Z gory dziekuje z odpowiedz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Generowanie zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ \Phi(n)}\) to zapewne zbiór liczb mniejszych od \(\displaystyle{ n}\) i względnie pierwszych z \(\displaystyle{ n}\).

JK
ODPOWIEDZ