\(\displaystyle{ 24x\equiv 33\ (mod\ 81)}\)
Jak się zabrać za rozwiązanie takiego równania?
Równania modulo
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Równania modulo
Najpierw zredukuj to do
\(\displaystyle{ 8x \equiv 11\pmod{27}}\),
a następnie wykonaj rozszerzony algorytm Euklidesa: ... _Euklidesa dla liczb \(\displaystyle{ 27}\) i \(\displaystyle{ 8}\). Znajdziesz wówczas takie całkowite \(\displaystyle{ s,t}\), że \(\displaystyle{ 27s+8t=1}\) (a istnieją one, bo \(\displaystyle{ \NWD(27,8)=1}\)).
Pomnóż przez otrzymanie \(\displaystyle{ t}\) to równanie, zredukuj po prawej stronie modulo \(\displaystyle{ 27}\) i otrzymasz \(\displaystyle{ x\equiv\dots}\)
\(\displaystyle{ 8x \equiv 11\pmod{27}}\),
a następnie wykonaj rozszerzony algorytm Euklidesa: ... _Euklidesa dla liczb \(\displaystyle{ 27}\) i \(\displaystyle{ 8}\). Znajdziesz wówczas takie całkowite \(\displaystyle{ s,t}\), że \(\displaystyle{ 27s+8t=1}\) (a istnieją one, bo \(\displaystyle{ \NWD(27,8)=1}\)).
Pomnóż przez otrzymanie \(\displaystyle{ t}\) to równanie, zredukuj po prawej stronie modulo \(\displaystyle{ 27}\) i otrzymasz \(\displaystyle{ x\equiv\dots}\)
Równania modulo
z pewnych wzgledow usuwam, tu bylo zadanie
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, o 19:36 przez duszan1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Równania modulo
Zredukuj te współczynniki, które otrzymałeś:
\(\displaystyle{ -80=-81+1=-3\cdot 27+1\equiv 1\pmod{27}}\)
oraz
\(\displaystyle{ -110=-135+25=-5\cdot 27+25\equiv 25\pmod{27}}\)
Co do odpowiedzi, dobrze się domyślasz.
\(\displaystyle{ -80=-81+1=-3\cdot 27+1\equiv 1\pmod{27}}\)
oraz
\(\displaystyle{ -110=-135+25=-5\cdot 27+25\equiv 25\pmod{27}}\)
Co do odpowiedzi, dobrze się domyślasz.