Równanie modulo

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie modulo

Post autor: kinia7 »

Czy liczba \(\displaystyle{ 65}\) jest rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ 6x\equiv 12\pmod{21}\ ?}\)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, o 20:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Równanie modulo

Post autor: Premislav »

Tak.-- 18 cze 2017, o 11:48 --PS A może jednak nie... Być może źle mnie nauczono, a być może to zależy od konwencji.

Kod: Zaznacz cały

http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon19/mon1903.pdf
przynajmniej stosuje się taką konwencję, według której to nie jest rozwiązaniem.
Przepraszam za zamieszanie i dziękuję userowi janusz47 za zwrócenie na tę kwestię uwagi.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Równanie modulo

Post autor: janusz47 »

Patrz też na przykład:

Władysław Narkiewicz. Teoria Liczb. Rozdział I strona 37. PWN Warszawa 1977.

Thomas Koshy. Elementary Number Theory with Applications. Ch.4.4. pp.229-232. Ed. HAP 2002.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie modulo

Post autor: kinia7 »

Czyli poniższe jest do d...?
Premislav pisze:... i mamy, że \(\displaystyle{ x \equiv 2\pmod{13}}\), tj. \(\displaystyle{ x=13k+2, k \in \ZZ}\)
jeśli tak to wynikałoby z tego, że \(\displaystyle{ x \equiv 2\pmod{m}\ \ \Rightarrow \ \ x=2}\)

to czemu służy w takim razie zapis \(\displaystyle{ x \equiv 2\pmod{m}\ ?}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równanie modulo

Post autor: Jan Kraszewski »

Ponieważ nie mam Narkiewicza pod ręką, więc może ktoś mi wyjaśni, dlaczego nie?

JK
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Re: Równanie modulo

Post autor: bosa_Nike »

Wydaje mi się, że nieporozumienie wynika stąd, że Sierpiński pisze, że kongruencja liniowa \(\displaystyle{ ax\equiv b\pmod p}\), gdzie \(\displaystyle{ {\color{gray}\left(a{\not |}p\right)}}\) \(\displaystyle{ p{\not |}a}\), ma dokładnie jeden pierwiastek, co oczywiście jest prawdą, bo elementy tej samej klasy reszt są przecież przystające.

EDIT: Czeszczyzna.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, o 23:08 przez bosa_Nike, łącznie zmieniany 1 raz.
Pakro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 36 razy

Re: Równanie modulo

Post autor: Pakro »

Skoro \(\displaystyle{ 65 \equiv 2 \pmod{ 21}}\), to \(\displaystyle{ 6 \cdot 65 \equiv 6 \cdot 2 \pmod{21} \equiv 12 \pmod{21}}\). Zwykłe działania w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{21}}\) .
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Re: Równanie modulo

Post autor: kinia7 »

Ale to oznacza, że jest tylko jedna klasa reszt, a nie tylko jeden pierwiastek.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Równanie modulo

Post autor: bosa_Nike »

Ale cały czas myślimy modulo siedem - dla nas dwa, dziewięć, szesnaście itd. to ta sama liczba. Wierzę, że o to chodziło Sierpińskiemu.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Re: Równanie modulo

Post autor: kinia7 »

„Równanie \(\displaystyle{ x \equiv 1 \pmod{3}}\) jest trywialne. Jego rozwiązanie to \(\displaystyle{ x = 3t + 1}\)” a nie \(\displaystyle{ x=1}\).

Cytat pochodzi z artykułu „Arytmetyka modularna”

Kod: Zaznacz cały

http://informatyka.wroc.pl/node/442?page=0,3
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, o 22:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \pmod.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równanie modulo

Post autor: Jan Kraszewski »

Pakro pisze:Skoro \(\displaystyle{ 65 \equiv 2 \pmod{ 21}}\), to \(\displaystyle{ 6 \cdot 65 \equiv 6 \cdot 2 \pmod{21} \equiv 12 \pmod{21}}\). Zwykłe działania w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{21}}\) .
To akurat jest nieprawda, to nie są działania w \(\displaystyle{ \ZZ_{21}}\) z tego prostego powodu, że \(\displaystyle{ 65\notin \ZZ_{21}}\). To są działania w \(\displaystyle{ \ZZ}\).

JK
ODPOWIEDZ