Niewymierność liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Niewymierność liczb

Post autor: PoweredDragon »

Widziałem masę dowodów na niewymierność różnych dziwactw typu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) czy \(\displaystyle{ 1+\sqrt{5}}\). Nigdy jednak nie widziałem dowodu opartego o tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu; czy jest on w jakiś sposób niepoprawny?

Teza: \(\displaystyle{ \sqrt{2} \notin \mathbb Q}\)
D-d: Zauważmy, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^2 - 2}\). Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wynika jednak, iż ów wielomian takowych pierwiastków nie ma. Mamy sprzeczność, c. k. d.


Więc ogólnie dla l. algebraicznej niewymiernej \(\displaystyle{ a}\) znajdujemy wielomian o współczynnikach całkowitych i na luzie dowodzimy niewymierności. Jest w moim rozumowaniu, gdziekolwiek, błąd?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Niewymierność liczb

Post autor: piasek101 »

Tutaj na forum były często takie dowody.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Niewymierność liczb

Post autor: Janusz Tracz »

411326.htm?hilit=%20wielomian

Tutaj jest chyba to czego szukasz.
ODPOWIEDZ